Com ser tu mateix quan tens TOC?
Per a poder arribar a superar un TOC cal poder ser un mateix i viure sent un esclau de la por, de la culpa i del “què diran”. Aquest mes et donarem consells per a aprendre a bregar amb l’opinió dels altres i per a enfrontar-te a situacions que et generen ansietat.
Com afecta l’opinió dels altres a una persona amb TOC?
Les persones amb TOC solen créixer en ambients molt estricos. Molts s’acostumen des de petits a normes fèrries i a viure amb moltes restriccions. Per això, poden desenvolupar una mentalitat molt rígida, en la qual la por i la culpa els impedeixen ser ells mateixos.
A mesura que van creixent, aquestes persones aprenen a inhibir els seus desitjos, a reprimir les seves emocions i a viure una vida racionalitzada i poc instintiva. No es permeten ser ells mateixos i no viuen la vida que volen. En conseqüència, aquesta infelicitat genera més ansietat i agreuja la simptomatologia obsessiva.
A aquestes persones els preocupa molt el què diran. Per això, reprimeixen parts de la seva personalitat per a emmotllar-se al que creuen que altres persones esperen d’ells. Tenen una preocupació constant per què és el correcte i per encaixar en aquesta idea, que sempre és massa estricta.
Com es pot tractar?
Quan es realitza teràpia per a TOC, s’aborda de manera integral tots els aspectes de la vida de la persona. Entre altres coses, es tracten aquests factors que causen ansietat i fan que el TOC es perpetuï.
A més d’en la teràpia individual, la teràpia grupal també és molt beneficiosa. Per exemple, en el Programa Intensiu Grupal en major mesura o en els Workouts per a pacients en menys mesura, es treballen aspectes socials del TOC i es recuerza la personalitat i la llibertat individual respecte a la mirada dels altres.
3 motius que t’impedeixen ser tu mateix quan tens TOC o Ansietat
Les persones amb TOC o amb Ansietat viuen sovint situacions en les quals no poden ser elles mateixes. Això augmenta el nivell d’ansietat i la simptomatologia obsessiva e t’impedeix portar la vida que realment vols.
Algunes situacions són:
- Suportar una situació desagradable per por de defensar-te.
- Sentir-te malament després de no dir el que penses de veritat.
- Bloquejar-te i no saber què dir fins a molt de temps després.
3 causes per les quals es produeix això:
1) Bloqueig
El sistema nerviós es bloqueja davant els moments d’ansietat o estrès. És un mecanisme natural de protecció. Tanmateix, això pot fer que, en situacions socials o en situacions estressants, l’ansietat et bloquegi i no puguis actuar de la manera que desitjaries.
2) Desplaçament
A vegades, una situació pot resultar estressant si hi ha alguna cosa en ella que recorda a una mala experiència del passat. Per exemple, si de petit tenies un familiar que et manipulava, d’adult pots tenir dificultats per a manejar situacions semblants. No sols no pots ser tu mateix, sinó que això pot produir una gran sensació d’impotència.
3) Por
En moltes ocasions, la qual cosa paralitza a la persona amb TOC o amb Ansietat, és la por que li tenen a unes potencials conseqüències catastròfiques: un acomiadament, perdre l’afecte de la família, etc. No ha passat res (i a vegades ni tan sols hi ha possibilitats d’això), però aquesta por és suficient per si mateix per a generar ansietat i paralitzar a la persona.
A vegades, se sol pensar que cal resistir i aguantar la situació, perquè “no passa res”, perofingir que no s’està sofrint pot augmentar l’ansietat interna.
I què es pot fer?
Per a poder enfrontar-se al trastorn obsessiu compulsiu, has de començar a ser tu mateix, fins i tot en situacions en les quals una altra persona et tracta malament.
- No et rendeixis.
- Vaig donar què és el que et molesta.
- Defensa els teus drets de manera assertiva.
- Expressa’t
3 Maneres de ser tu mateix quan Algú Et Tràfic Mal
1) Analitzar la situació
És habitual que les persones amb TOC aguantin situacions i comportaments que altres persones considerarien intolerables. Fins i tot que arribin a justificar-los.
És important no caure en això. Pensa què és el que et molesta i on estan els teus límits. Quines són les teves necessitats?
Si tens dubtes compta amb el punt de vista de terceres persones.
2) Preparar-se
Si parlaràs amb la persona que et molesta, prepara el que li diràs. El missatge ha de ser clar, específic i assertiu.
Pensa quines conseqüències concretes desitges. Trencar la relació? Un canvi en la seva conducta? Tingues clar què et molesta i com vols que la situació canviï. Això és el que hauràs de comunicar. No et paris a pensar en les possibles respostes, només a deixar clar el que vols a partir d’ara.
3) Reaccionar
És hora d’actuar: tria un moment tranquil i sense interrupcions; i comunica’t de manera ferma i clara. Estrucura el que vols dir en 3 punts claus:
- Quina conducta t’ha molestat.
- Com t’afecta.
- Com vols que canviï.
Tres consells:
- Comunica’t amb assertivitat.
- No temis equivocar-te o canviar d’opinió.
- No tinguis por de ser ferma.
Potser trobes resistència al principi, però aquesta és la manera d’aconseguir que les teves necessitats siguin respectades. Ser assertiu t’ajudarà a reduir l’ansietat.
Com ser un mateix ajuda a superar un TOC
Les persones amb TOC viuen assetjades per l’ansietat, la por i la culpa. A poc a poc, han inhibit la seva veritable personalitat i els seus desitjos per a emmotllar-se al seu entorn.
Per a poder superar un TOC, la persona ha de recuperar el seu valor, el seu atreviment, la seva capacitat per a enfrontar-se a les seves pors i per a prendre decisions.
També ha de recuperar l’esperança i la il·lusió.
La metàfora del lleó
Imaginem que trobem un cadell de lleó només i el portem a un centre de cures.
Si el tractem com un gat, creixerà i es convertirà en un gat. Així que no podrem retornar-lo a la selva, perquè no s’adaptarà.
Per a això, caldrà ajudar-lo a recuperar el seu instint, ensenyar-li a caçar i a ser un lleó. Només així sobreviurà en tornar a la selva.
Aquesta metàfora ens serveix per a aplicar al trastorn obsessiu: si la persona amb TOC creix emmotllant-se a les normes del seu entorn i bloquejant els seus instints i personalitat, sofrirà molt en enfrontar-se al món real. Per això, necessita que se l’ajudi a recuperar la seva autenticitat.
Dos passos fonamentals per a superar el TOC i tornar a ser un mateix
Pas 1: Activar les pulsions.
A través d’una sèrie de processos vitals, posem en marxa els aspectes bloquejats de la personalitat. És a dir, mitjançant activitats i exercicis, t’ajudem perquè comencis a alliberar les emocions que tenies reprimides i perquè a poc a poc puguis ser una persona més autèntica.
Pas 2: Lluitar pels seus objectius vitals
Ajudarem al pacient de TOC a descobrir què l’apassiona de veritat. I una vegada que ho sàpiga, buscarem establir objectius vitals concrets i treballar per a aconseguir-ho.
Aquí és possible que aparegui la culpa o la resistència per part de l’entorn del pacient, però t’ajudarem al fet que tinguis clar què desitges i lluitis per ser tu mateix.
Emmotllar-se als desitjos dels altres i viure una vida que no desitges només per complir les normes, són dos forts agreujants de l’ansietat. Quan comencis a viure per tu mateix i a lluitar pels teus veritables desitjos, veuràs com l’ansietat i la simptomatologia obsessiva es redueixen.
Alguns comentaris dels nostres lectors
Els nostres lectors en xarxes socials comparteixen amb nosaltres algunes experiències sobre les dificultats de ser un mateix quan es té un TOC.
“El TOC pretén controlar fins al mínim dels detalls del meu ser, fent-me sentir sota un examen.”
El TOC pot arribar a controlar cada moment de la persona que el pateix mitjançant obsessions constants i intrusives i rituals. Els bloquejos de la personalitat que produeix l’alta ansietat porten a aquesta sensació. Per a poder sortir d’això, hem de treballar per a trencar aquests bloquejos i que la persona pugui a poc a poc recuperar la seva llibertat i la seva autonomia.
“No conec el meu jo sense TOC. Potser dormint.”
La persona amb TOC pot passar hores immersa en obsessions i compulsions. A més d’això, solen créixer aprenent a limitar la seva personalitat i adaptar-se a normes socials molt rígides o al que creuen que s’espera d’ells. Aquest tipus de situacions fa que al final la persona no pugui ser ella mateixa. Afortunadament, la teràpia pot trencar aquests bloquejos, retornar-te la teva personalitat i, a poc a poc, anar superant la simptomatologia obsessiva.
“Ho assimilo i intent no donar-li tanta importància als rituals i ser feliç. El temps farà la resta.”
Una actitud positiva i ganes d’implicar-se en la teràpia i en la millora són el primer pas per a començar a buscar ajuda i, a poc a poc, anar caminant aquest camí que porta a la superació del TOC. Això pot ser molt difícil a causa de l’ansietat i la simptomatologia obsessiva. Però la teràpia ayuad a anar recuperant la il·lusió i l’esperança.
Juny: Mes del TOC i la Solitud.
Durant el mes de juny, parlarem en les nostres xarxes socials sobre el TOC i la Solitud. Pujarem post amb molta informació pràctica i contestarem a les preguntes dels nostres lectors sobre TOC. Pots unir-te a la conversa en el nostre compte d’Instagram o de Facebook.