El TOC i la Solitud: preguntes dels nostres lectors.
Durant el mes de juny, hem parlat en les nostres xarxes socials sobre TOC i Soledad.
Les persones amb trastorn obsessiu compulsiu sovint veuen afectades les seves relacions personals. Moltes persones amb TOC se senten soles i incompreses.
Hem preguntat als nostres lectors els seus dubtes i, al costat d’altres qüestions que hem considerat interessants sobre el tema, et portem aquest article en el qual parlarem de qüestions com ara la manera en la qual el TOC pot afectar les relacions, què és el “ghosting” i què pots fer si et passa; i algunes claus per a combatre la solitud i el TOC.
Recorda que pots participar en els nostres debats i preguntar tots els teus dubtes sobre TOC en les nostres xarxes socials. Segueix-nos en Instagram o Facebook per a participar i informar-te.
Per què les persones amb TOC se senten soles?
La solitud és un sentiment habitual entre les persones que pateixen un TOC.
Algunes persones amb trastorn obsessiu poden sentir-se diferent dels altres o fins i tot estranys.
Aquestes persones creuen que el que els passa no és habitual perquè no ho veuen entre els seus familiars i amics. Això fa que se sentin soles.
Encara que en realitat hi ha moltes persones amb TOC, el sentiment de solitud i incomprensió són molt habituals entre els nostres pacients. Per això el suport emocional és tan important.
El TOC és un trastorn molt comú, afecta a un 2% o 3% de la població. Encara que creguis que les teves obsessions són estranyes, en el nostre centre hem atès a centenars de persones amb TOC amb obsessions segurament molt similars a la teva. Per això, sabem com actuar.
El suport i la confiança dels sers estimats és molt valuós per a les persones que s’enfronten a un TOC. L’ajudarà a encarar el seu tractament amb més energia i positivitat.
El sentiment de comunitat també és molt important.
En el nostre centre, també realitzem activitats grupals. Si tens un TOC, aquestes activitats (que són voluntàries) et permetran conèixer a altres persones amb TOC. Treballar junts en reptes comuns t’ajudarà a crear vincles, tenir referents i sentir-te menys sol.
Què fer si tens TOC i et sents només?
Moltes persones que pateixen un trastorn obsessiu l’han viscut amb una extrema solitud al llarg dels anys.
A vegades, hi ha persones que senten que aquestes pors són “inconfessables”, creen vergonya i fan sentir febles.
Molts dels nostres pacients no se senten compresos i acaben amagant a tots tant la malaltia com els estats d’ànim associats.
Les causes de la solitud són molt variades, però en general sol donar-se una mala adaptació a la societat i una absència de compromisos, de referents i de vincles reals.
Per això, per a poder sortir d’aquesta situació, és necessaris conèixer les causes i buscar entorns on expressar-se lliurement, ser un mateix i crear llaços profunds i duradors.
Els grups terapèutics (com el nostre Intensiu Grupal o les nostres activitats gratuïtes per a pacients) són de gran ajuda per a les persones amb TOC que se senten soles, per tres raons:
- Permet trobar-se amb persones amb històries semblants que estan lluitant per a superar el problema, entendre que el que ocorre no és “rar” i sentir que hi ha solucions.
- Conèixer a una persona que està més endarrerida en el camí terapèutic i proporcionar-li suport durant la teràpia permet aconseguir consciència dels teus propis progressos.
- Trobar-se amb una persona que està més avançada permet veure que hi ha esperança.
La resposta que mai arriba: Què és el Ghosting?
Ghosting ve de “ghost” (fantasma en anglès). Es refereix a tallar tota relació amb una persona de sobte i sense donar cap explicació.
Sol aplicar-se sovint a persones que es coneixen per Internet i de sobte, una d’elles deixa de respondre a l’altra i desapareix. És molt habitual en les aplicacions de lligar.
La persona que fa ghosting no es presenta a una cita, deixa de respondre, desapareix i a vegades bloqueja a l’altra persona perquè no li pugui trobar.
Les persones amb TOC viuen moltes vegades aquesta situació. Però en lloc d’enfadar-se o respondre, moltes persones amb TOC es bloquegen per por i per no voler fer mal a l’altre (a pesar que aquest altre els ha tractat mal).
Respectar l’espai de l’altra persona és important. Però no cal respectar que et tractin malament. No has de sentir-te culpable per enfadar-te.
No passa res si una altra persona no vol seguir una relació amb tu. Però no assumir la responsabilitat de dir-t’ho és una falta de maduresa i de compromís.
Encara que no hi hagi molt compromís quan ens persones es coneixen, desaparèixer d’aquesta forma és maleducat i immadur. Tens dret a expressar el teu empipament i mai culpabilitzar-te de la falta de respecte d’una altra persona.
Què es pot fer quan et fan ghosting?
A vegades en una relació (d’amistat o d’amor), una persona desapareix, deixa de respondre a l’altra o impedeix ser contactada (per exemple, bloquejant). Això és molt habitual en les app de lligar. Es diu “ghosting”.
Si et fan ghosting, és possible que et culpabilitzis d’això, que ho justifiquis o que evitis entrar en conflicte. Però és l’altra persona qui t’ha tractat malament i tens dret a queixar-te. Per això, et donem aquests consells sobre què fer.
- Identifica les teves emocions. És possible que el ghosting desperti en tu sentiments de solitud, abandó, decepció, tristesa o ràbia. No les descartis prioritzant com se sentirà l’altra persona. Les teves emocions tenen un significat: indiquen on estan les teves necessitats.
- Centra’t en que el que ha passat no és la teva culpa. Ningú es mereix ser abandonat o que li facin ghosting sense explicació. No passa res si alguna cosa no funciona, però una resposta madura és explicar-ho: “no passa res, ho podem deixar”.
- Aprèn algunes tècniques per a gestionar el desenamorament en les apps. Per exemple, encara que no et contesti pots escriure-li dient-li que no passava res per deixar la relació, però que mereixies el respecte d’haver respost.
- Dirigeix les emocions a la situació. La clau és que t’han tractat malament. Interioritzar la culpa és un risc habitual en persones amb males experiències passades, però aquesta culpa no és real. No ignoris les teves emocions i el respecte que mereixes.
- Pensa que, encara que al principi fos bonic, d’haver seguit, aquest costat immadur acabaria apareixent. Ara pots recuperar la teva confiança i conèixer a algú que et respecti com mereixes.
Com recuperar la confiança i tornar a relacionar-te després d’haver sofert “ghosting”?
Et donem 4 recomanacions bàsiques.
- Pensa que no totes les persones són així. Hi ha moltes persones soles que de veritat volen conèixer als altres.
- Sé autèntic. Sent tu mateix connectaràs millor amb la gent que val la pena.
- No temis demanar compromís a l’altra persona en aconseguir determinat punt de la relació.
- Recomanem quedar poc després del primer contacte per a no invertir molt de temps de manera en línia i que després no hi hagi un compromís en la vida real.
Preguntes dels nostres lectors:
“Em sento molt sola. He tingut ansietat i TOC durant 50 anys i no sembla tenir cura.”
Entre les persones amb TOC el sentiment de solitud és molt comuna. Això es deu a no sentir-se compresos perquè pensen que el que els passa és estrany. Però això no és així.
Hi ha un alt percentatge de la població amb TOC. El que a una persona pot semblar-li estrany, en el nostre centre el veiem sovint.
El sentiment de solitud pot ser molt forta i durar molt de temps. Per això, recomanem la participació en grups de TOC, on et puguis sentir lliure per a expressar-te i conèixer a gent amb les mateixes preocupacions.
D’altra banda, les persones amb TOC poden sofrir-ho durant molts anys i passar per diferents teràpies. Això és esgotador i pot minar l’ànim i les esperances.
Per això, cal realitzar una teràpia que vagi a l’arrel del problema, que analitzi els factors d’aparició i manteniment del TOC i que t’ajudi a trencar els teus bloquejos per a alliberar la teva veritable personalitat, adormida pel TOC.
La clau és saber que el TOC ve d’un alt nivell d’ansietat. No cal enfocar-se a mantenir els símptomes sota control, perquè això només és un pegat a un problema que es manté. Cal centrar-se en combatre aquesta ansietat.
“M’agradaria saber quant afecta el TOC a les relacions interpersonals.”
El TOC pot afectar molt a les relacions interpersonals: família, amics, parella, etc.
Els constants dubtes i obsessions poden danyar la relació amb sers estimats. També les compulsions, que prenen molt temps i perjudiquen la nostra rutina diària.
A més d’això, la persona amb TOC pot viure algunes situacions com:
1- Sentir-se sola i incompresa.
- Viure complaent als altres sense atendre les seves pròpies necessitats
- Tornar-se codependents i establir relacions poc sanes.
- Preocupar-se molt pel què diran i per seguir les normes socials.
- No pensar en les seves necessitats per por del conflicte.
En teràpia, treballem el TOC d’una manera integral. Per això, no sols ens centrem en la teva ansietat interna, sinó que t’ajudem també a millorar les teves relacions interpersonals.
A més, conèixer a altres persones amb TOC i treballar junts per a superar-ho pot ser molt beneficiós. Per això, a més de teràpia individual, també fem activitats i programes grupals voluntaris.
“Una persona amb TOC pot lligar? “
Una persona amb TOC pot conèixer gent i tenir relacions. No obstant això, en alguns casos, el TOC pot afectar negativament l’hora de conèixer gent o de mantenir una relació amorosa.
Quan es té un TOC, conèixer a una persona nova per a iniciar una relació pot ser difícil, per coses com:
- Pensar que no t’entendran.
- Buscar sempre complaure a l’altra persona i no atendre les teves necessitats.
- Permetre comportaments tòxics per por del conflicte.
- Tenir una alta ansietat que et dificulta comportar-te amb naturalitat.
Quan tens una relació de parella més duradora, els dubtes i les obsessions i compulsions poden danyar la relació de parella de diferents maneres.
Alguns exemples:
- Contínues obsessions i compulsions que afecten la rutina diària i van minvant la relació.
- Tenir un TOC de gelosia o un TOC d’Amores. Són dos tipus de TOC que se centren en la vida en parella i danyen especialment les relacions.
- Tenir relacions amoroses tòxiques, on prima la codependència, la sobreadaptación, la culpa o la manipulació.
- Etc.
La teràpia de TOC t’ajudarà a combatre a l’ansietat, alliberar la teva veritable personalitat adormida i millorar la teva manera de relacionar-te (entre moltes altres coses). Així, conèixer a algú i connectar serà cada vegada més fàcil.