• Español
  • Català
  • English
  • Italiano
  • Français

El Significat del TOC

El Significat del TOC

El TOC, en general, és vist com una manera estranya que té la ment per expressar-se. Es percep com alguna cosa que sorgeix de sobte, deixant-nos descol·locats, sense cap tipus de raó o causa aparent.

Sempre que sorgeixen obsessions o rituals estem observant, en realitat, la reacció del cos enfront d’un estat d’ansietat molt elevada. No només això, sinó que el cos segurament hagi estat donant senyals d’estrès durant molt temps abans d’arribar a aquest punt.

Cómo s’origina el TOC?

Pot sonar estrany, però encara que estiguem acostumats a percebre les obsessions com un fenomen que sorgeix de manera independent, sense guardar relació alguna amb el que està passant en les nostres vides, això no és realment cert. Moltes de les coses que ens ocorren a nivell de salut, tant física com a mental, es veuen influenciades per situacions que estem vivint i/o que hem viscut.

Per exemple, pensem en una persona que s’ha desenvolupat en un entorn molt estricte; no estava valorada la seva opinió i s’ignorava la seva naturalesa de manera sistemàtica. És probable que aquesta persona creixi amb molta por, que expressar-se li generi molta tensió i que tot això li suposi un conflicte a l’hora de saber com actuar (segons la seva naturalesa, o segons les normes del seu entorn). Si aquesta persona no gestiona aquest conflicte, i no es rebel·la enfront del seu entorn per poder ser ella mateixa, és molt probable que l’ansietat acabi per disparar-se. Si aquesta situació perdura en el temps i la persona no s’allibera d’ella el sistema nerviós es bloqueja, fent que l’ansietat quedi atrapada. És llavors quan es pot desenvolupar un trastorn obsessiu compulsiu o TOC.

Per això no podem negar que darrere dels símptomes que patim en un trastorn obsessiu compulsiu hi ha, sempre, una causa més profunda.

Cómo podem solucionar el TOC?

El TOC llavors ens ha de despertar una curiositat per analitzar què és el que ens està provocant aquests símptomes. Tot cas de TOC, sense excepció, ens indica una necessitat que hem ignorat o deixat d’alimentar des de fa molt temps. És possible que estiguem negant la nostra naturalesa. Molt sovint no és fàcil observar què és el que necessitem. Si arribem a percebre-ho és fins i tot probable que això ens generi encara més tensió i ansietat, perquè implica que hem d’afrontar prendre decisions i realitzar canvis importants en les nostres vides.

Entendre el TOC

Per entendre millor com funciona el trastorn obsessiu compulsiu, podríem veure aquest TOC com un iceberg surant en el mar. Solament es pot veure la punta de l’iceberg que surt per sobre de l’aigua. En el cas del TOC, aquesta punta serien les obsessions i/o els rituals. Sota el mar es troba el vessant de la muntanya, és a dir, l’elevada ansietat atrapada. Molta gent és capaç d’observar l’ansietat en si mateixa. No obstant això, quan ens submergim de debò i baixem a més profunditat, arribem a l’inici de l’iceberg. És allí on veiem les veritables causes del TOC i de l’ansietat que ho generen. La majoria de la gent no és conscient d’aquests factors de manteniment que són les veritables causes del TOC.

De la mateixa manera, hem de deixar-nos de fixar solament en la part visible del TOC, els seus símptomes, i començar a analitzar què és el que hi ha sota, què és el que ha fet que surtin a la superfície aquestes obsessions compulsives. Hem d’analitzar el TOC, la punta de l’iceberg, i indagar què és el que ho sustenta: l’ansietat submergida per sota del trastorn obsessiu compulsiu.

Una vegada hàgim analitzat ésto, podrem avançar cap al següent pas: generar els canvis necessaris per alliberar-se un mateix de l’ansietat, o d’un entorn inhibidor, sobretot per poder viure una vida apassionada que s’ajusti a la nostra veritable naturalesa.

Què s’ha de fer llavors quan s’observa símptomes del TOC?

Què fer quan s’observen símptomes del TOC?

És molt important que busquis ajuda. És molt difícil sortir del TOC sense l’ajuda d’un professional capacitat. Molta gent espera massa temps abans d’acudir a una consulta, sofrint innecessàriament. És important saber que, amb l’ajuda apropiada, un es pot alliberar del TOC. En IPITIA estem especialitzats a tractar el trastorn obsessiu compulsiu amb el nostre mètode Analític – Experiencial , trobant una autèntica curació en el 80% dels casos.

Com s’ha dit a l’inici d’aquest article, el TOC té un significat important: ens indica l’existència d’una gran ansietat bloquejada, conseqüència d’un conflicte intern no resolt. No esperis massa temps per buscar ajuda!
Si vols saber més sobre el TOC o sobre com tractem el TOC en IPITIA, pots contactar amb nosaltres a través d’info@ipitia.com i per telèfon: (+34) 93 528 23 53.

Lisette Zeeuw

Psicòloga Clínica

IPITIA

Previous

Next