• Español
  • Català
  • English
  • Italiano
  • Français

Teràpia de Grup


Teràpia de Grup per TOC

La Teràpia de Grup és una modalitat terapèutica que pot, en un nombre elevat de casos, representar una eina fonamental i a vegades indispensable en el procés de reducció de l’ansietat responsable d’obsessions i compulsions.

En un context de grup es mouen elements completament diferents respecte a un context dual, i fins i tot s’activen aspectes neurobiològics impossibles de treballar de manera directa en una teràpia individual.

En Ipitia treballem des de sempre amb la idea d’una Teràpia Immersiva, que abasti tots els aspectes de l’ésser humà, amb l’objectiu de retornar a la persona a la vida. I no hi ha vida si no hi ha contacte i intercanvi amb les altres persones. 

Com va dir Aristòtil, l’ésser humà és un “animal social”: si no ajudem les persones a desembolicar-se amb naturalitat en entorns socials, alguns elements de la seva psique es poden quedar ancorats en la por, no permetent a la persona connectar amb molts aspectes de la seva naturalesa primària; i així acabar vivint una vida pensada (obsessions, compulsions, dubtes constants).

Per aquestes raons, la Teràpia de Grup, tant En línia com Presencial, representa un complement perfecte a la Teràpia Individual o, en alguns casos, una vàlida alternativa a ella.

 

Estructura de la teràpia i

Quan començar

– La teràpia de grup es pot realitzar tant presencialment a Barcelona com En línia, des de qualsevol part del Món. 

– Tant presencialment a Barcelona com de manera En línia, és possible efectuar el tractament en Castellà, Anglés, Italià i Francés, interactuant amb psicòleg i persones que parlen aquest mateix idioma.

– Els grups tenen un màxim de 10 participants en la Teràpia Presencial, i un màxim de 5 en la Teràpia En línia.

– Els grups són “Oberts”. Això vol dir que els participants poden començar la teràpia i entrar en el grup quan ho desitgin, i el grup acollirà els nous participants quan s’incorporin.

– La dinàmica és interactiva: el psicòleg pot proposa exercicis, temes de conversa i modera els torns de paraula, però la interactuación entre participants és l’objectiu principal.

– Tots els participants signen un contracte vinculant de confidencialitat en el qual s’obstinen a no violar la privacitat de les altres persones de cap manera.

– La teràpia de grup es realitza amb un dels psicòlegs Responsables d’Àrea del Centre Ipitia de Barcelona.

– La teràpia de grup es pot començar en qualsevol moment del tractament: directament al principi, quan ja s’han realitzat sessions Individuals o fins i tot una vegada ja finalitzat el tractament individual, a manera de reforç per a mantenir els resultats obtinguts. 

– La recomanació de Ipitia és complementar la teràpia Individual amb la Teràpia de Grup, ja que es treballen aspectes diferents de la psique, com s’explica més endavant.

La importància de la Teràpia de Grup

Com ja s’ha esmentat anteriorment, l‘aspecte social del trastorn obsessiu té una importància fonamental en el seu desenvolupament, en el seu manteniment i, per tant, en la seva possible curació. Concretament, detallarem alguns dels elements que fan que la Teràpia de Grup pugui incidir de manera determinant en el progrés del pacient i en la progressiva reducció dels símptomes obsessius.

–  Obsessions diferents, personalitats similars. Si bé som molt conscients que cada cas és diferent i cada història és única, gràcies a les nostres recerques i la nostra experiència clínica hem pogut aïllar factors de personalitat i esdeveniments vitals que recorren amb molta freqüència en persones que han desenvolupat un trastorn obsessiu. Durant la teràpia de grup els participants s’adonen que, malgrat tenir obsessions completament diferents a les d’altres pacients, comparteixen trets de personalitat, pors vitals, concepció del risc, històries familiars. D’aquesta manera, el símptoma perd importància, mentre l’adquireixen aquests elements, que són els que cal treballar i desbloquejar de veritat per a començar a superar un trastorn obsessiu. La metodologia de Ipitia no es basa a treballar el símptomes, sinó les seves causes, i en la teràpia de grup es fa evident el per què.

La mirada dels altres. La gran majoria dels pacients amb trastorn obsessiu senten preocupació per el “què diran” o “quin pensessin” els altres. Tendeixen així a reprimir comportaments, pensaments o desitjos en funció d’allò que creuen que els altres esperen d’ells. És com si la mirada dels altres s’instal·lés en la seva consciència i tingués el poder de condicionar-los des de dins. Treballar en grup en un ambient segur sota la supervisió d’un psicòleg amb experiència proporciona la possibilitat d’incidir directament sobre aquest mecanisme disfuncional. Adquirir major llibertat respecte a la “mirada dels altres” és un dels objectius de la Teràpia de Grup.

Normes socials i Super Jo. En el moment del seu naixement, el nen/a no té consciència del món exterior, només respon als seus impulsos interns bàsics. Amb els anys i el contacte primer amb els pares i després amb el món extern, es va formant una idea d’allò que “està bé” i allò que “està malament”, d’allò que cal dir i allò que no, en definitiva, del que són les normes socials. Tot aquest conjunt de creences i normes ha estat denominat per alguns psicòlegs “Super Jo”. A causa dels esdeveniments vitals, el Super Jo dels pacients amb trastorn obsessiu tendeix a ser molt estricte, castigador i limitant, de manera que la part més instintiva/pulsional es va perdent en excés amb el temps. Treballar en grup permet flexibilitzar aquest sistema de creences, redefinint el concepte de llibertat i transgressió en un ambient social, reduint així l’ansietat responsable d’obsessions i compulsions.

La Solitud del TOC. Moltes persones que pateixen un trastorn obsessiu l’han viscut amb una extrema solitud al llarg dels anys. A vegades les pors són “inconfessables”, creen vergonya i fan sentir febles. Molts dels nostres pacients no se senten compresos per ningú i acaben amagant a tots tant la malaltia com els estats d’ànim associats. La Teràpia de Grup permet alleujar aquest sofriment, ja que és possible trobar-se amb persones amb històries semblants que estan lluitant per a superar el problema, entendre que el que els ocorre no és “rar” i sentir que hi ha solucions. Trobar-se amb una persona que està més endarrerida en el camí terapèutic i proporcionar-li suport durant la teràpia permet aconseguir la consciència dels progressos obtinguts, i trobar-se amb una persona que està més avançada permet veure que hi ha esperança. Aquesta trobada és necessària i positiva en qualsevol cas i és un dels objectius de la teràpia de grup.

Xarxa de suport. Els pacients que pateixen un trastorn obsessius moltes vegades se senten solos en general, no sols respecte a la problemàtica obsessiva. Si bé no és obligatori, la teràpia de grup proporciona la possibilitat de generar una xarxa de suport que en molts moments pot ser extremadament útil a l’hora de generar idees, nous hàbits i obertura a nous ambients socials.

Mirall social. Les persones que ens envolten en les nostres vides diàries tendeixen a tenir una idea estable de nosaltres. Igual que és difícil canviar, és difícil també que els altres vegin i acceptin els nostres canvis. Aquesta manera de “encasellar” a les persones és una tendència natural de qualsevol entorn, però també una tendència que dificulta el canvi i el treure a la llum parteixes de la personalitat que és necessari alliberar per a superar el Toc. La teràpia de grup proporciona la possibilitat d’un nou “mirall social”, en el qual construir-se d’una forma diferent, més lliure, més connectada amb l’essència, i despullada dels prejudicis de l’entorn al qual el pacient està acostumat, per a poder-lo fer, més endavant, en qualsevol moment de la seva vida.

Un pont entre la Teràpia Individual i la vida real. Un dels objectius de qualsevol Teràpia Individual és que el pacient desenvolupi la capacitat de transferir els seus aprenentatges a la seva vida diària, amb la conseqüent creació d’un estil de vida diferent. A vegades el salt entre la teràpia individual i “la vida real” és complicat i fa por. Un grup terapèutic representa simbòlicament una petita porció del món que hi ha allí fora, que és el que el pacient vol i ha d’aprendre a viure sense por si vol reduir l’ansietat que subjeu a les obsessions. Per aquesta raó, la Teràpia de Grup com l’entenem en Ipitia constitueix un pont entre el que el pacient treballa individualment amb el seu psicòleg i la seva vida fora de la Teràpia, ja que es treballen de manera simbòlica tots els elements de la vida real, representats pels altres participants, i és per això que suggerim la seva complementació.

Altres modalitats terapèutiques

Teràpia presencial

Teràpia presencial

Des de l’inici treballem per baixar el nivell d’ansietat perquè així disminueixin també les obsessions i/o compulsions. Et proposarem activitats que t’apassionaran i que t’ajudaran a sentir-te més lliure.

Teràpia En línia

Teràpia En línia

Modalitat a distància, via Skype, eficaç destinada a aquelles persones que no poden assistir a una teràpia individual presencial.

Teràpia Intensiva Individual

Teràpia Intensiva Individual

Un programa de 5 dies totalment personalitzat, amb teràpies i exercicis. Enfronta't al TOC de manera contundent.

CONTACTA AMB NOSALTRES

(+34) 935 282 353

(+34) 637 669 160

o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar i et trucarem nosaltres, sense cap cost per a tu

© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros