• Español
  • Català
  • English
  • Italiano
  • Français

Tractament del Trastorn Obsessiu compulsiu

En IPITIA, abordem el Trastorn Obsessiu compulsiu amb un enfocament innovador i especialitzat. El nostre tractament del TOC es basa en una comprensió profunda d’aquest complex trastorn, combinant teràpies avançades amb un enfocament personalitzat per a cada pacient.

Reconeixem que el TOC és més que un conjunt de símptomes; afecta profundament la vida diària, les relacions i el benestar emocional dels qui el pateixen. Per això, l’objectiu dels nostres tractaments i teràpies del TOC és no sols alleujar els símptomes, sinó també empoderar als pacients per a una recuperació duradora i significativa.

En què consisteix el TOC?

El Trastorn Obsessiu compulsiu és un trastorn de salut mental caracteritzat per obsessions (pensaments, imatges o impulsos recurrents i no desitjats) i compulsions (comportaments repetitius o actes mentals que la persona es senti impulsada a realitzar en resposta a una obsessió).

Aquests símptomes poden ser extremadament angustiants i poden interferir significativament en la vida quotidiana de l’individu.

Des d’una perspectiva psicològica, el TOC és sovint una manera de manejar l’ansietat subjacent. Les obsessions generen un alt nivell d’ansietat, mentre que les compulsions són intents d’alleujar aquesta ansietat. No obstant això, aquest alleujament és només temporal, i el cicle obsessiu compulsiu continua.

Causes del Trastorn Obsessiu compulsiu

  • Factors multifactorials: Les causes del TOC són complexes i multifactorials. Inclouen components genètics, on la història familiar de TOC o trastorns relacionats pot augmentar el risc. Els factors biològics també són significatius; les recerques suggereixen que unes certes irregularitats en el cervell, com en el funcionament dels neurotransmissors com la serotonina, poden estar involucrades. Els factors ambientals, com a experiències traumàtiques o estressants, també poden desencadenar o agreujar el trastorn.
  • Recerques recents: Les recerques actuals estan explorant com la interacció d’aquests factors pot conduir al desenvolupament del trastorn, la qual cosa podria oferir nous enfocaments per al tractament del TOC.

Símptomes del Trastorn Obsessiu compulsiu

Els símptomes del TOC són variats i poden manifestar-se de diferents maneres. Comunament inclouen pors irracionals (com la por als gèrmens en el cas de la contaminació), la necessitat d’ordre o simetria, i pensaments prohibits o tabú.

Les compulsions poden incloure comportaments com rentar-se les mans repetidament, ordenar o verificar coses constantment, i rituals mentals.

Aquests símptomes poden ser extremadament pertorbadors i consumir molt de temps, la qual cosa porta a una disminució significativa en la qualitat de vida. Poden afectar el rendiment laboral, les relacions i la capacitat de funcionar en situacions quotidianes.

Tipus de TOC

El TOC pot presentar-se de diverses formes, cadascuna amb els seus propis desafiaments i necessitats de tractament.

TOC Homosexual

El TOC homosexual és un dels tipus de TOC més freqüents. Tanmateix, hi ha molt poc escrit sobre això. Moltes vegades és mal diagnosticat com una homosexualitat reprimida, la qual cosa causa encara més angoixa en les persones que ho sofreixen.

Molts clients se sorprenen en veure que hi ha més gent que té TOC homosexual i sobretot quan se’ls explica que una majoria dels pacients que acudeix al nostre centre acudeix per aquest principal motiu.

En aquesta apartat explicarem què és el TOC homosexual, com s’origina, com afecta a la vida d’una persona que ho sofreix i com es pot tractar.

TOC Obsessió per la neteja

L’obsessió per la neteja consisteix en una por excessiva a la contaminació i el contagi. Les persones que ho sofreixen perceben un risc exagerat de contaminar-se o de contaminar a una altra persona en el seu entorn.

Normalment, hi ha alguna cosa que ha de ser “netejat” o purificat, com els pensaments

obsessius relacionats amb la contaminació, accidents, o emocions no desitjades com a ràbia, culpa, odi o duel.

Poden tenir pensaments molt poregosos, com per exemple que per tocar la barra en el metre contrauran una malaltia greu, o que per no rentar els plats “bé o suficient” un dels seus familiars es contagiï i es mori.

TOC de Gelosia

El trastorn obsessiu compulsiu de gelosia funciona d’igual mode que altres tipus de TOC, però en aquest cas el pensament reiteratiu i intrusiu que no pot controlar la persona gira entorn de la idea obsessiva, delirant en moltes ocasions, que li són infidels i amb una necessitat compulsiva de comprovar-lo.

Indagar en les xarxes socials de la parella, correu, preguntes de comprovació, agafar informació personal, telèfon mòbil, seguiment a la persona o bé relacionar qualsevol conducta de la parella (que s’arregli, que estigui feliç, trista, que arribi tard, es depili o afaiti…) amb la intencionalitat de veure un amant o cometre un acte d’amagat.

Por a la mort

La por a la mort és una por existencial i de tots els temps. És una por que afecta a totes les persones que reflexionen sobre la seva presència en aquest món. El pensar sobre la mort indica que tenim una consciència elevada que ens permet sortir de la rutina i valorar el que estem aportant a la nostra comunitat o que petjada estem deixant.

No obstant això, aquesta contemplació es pot convertir en un problema el moment que la por i la reflexió sobre la mort es converteixen en la nostra principal ocupació del dia. Això és el que passa en el cas del TOC de mort (també conegut com la fòbia a la mort o tanatofobia).

TOC d'Amors

El toc d’amors és un tipus de TOC que consisteix a tenir obsessions i/o dubtes constants sobre la relació parella i el sentir o no amor veritable per l’altra persona.

Les persones que sofreixen de toc d’amors poden dubtar sobre si la seva parella és adequada a llarg termini, si realment els sembla atractiva, si sexualment els pot satisfer, i si la seva relació durarà o no.

Aquests dubtes no són desitjades i poden arribar a controlar-los el dia. Poden estar pensant i dubtant durant hores. No obstant això, la seva relació pot ser molt satisfactòria, és a dir, els pensaments no són generats necessàriament per una mala relació.

Por de fer mal

El TOC de fer mal és un tipus de TOC on les obsessions se centren principalment en la por irracional a perdre el control i ferir físicament a algú, normalment a les persones

més estimades o de major vulnerabilitat.

Aquest tipus de pensaments o idees recurrents funcionen per associació en els seus inicis, qualsevol notícia o succés violent que puguin saber o conèixer els serveix per a imaginar-se a ells en aquesta situació.

«Què passaria si jo mateix perdo el control i mato a algú? Seria capaç de fer una cosa semblant? I si em trobo en aquesta situació?» … D’aquesta manera s’entra en una dinàmica que sembla no tenir fi.

TOC Religiós

El toc religiós consisteix en una por profunda a pecar, cometre blasfèmia, o no ser prou bo com a persona. A les persones que sofreixen de toc religiós els preocupa tenir pensaments “dolents” o “impurs” i fer coses que no són d’acord amb la bíblia.

Poden tenir por a no acabar en el cel, o al fet que Déu els jutja per qualsevol cosa que facin. Creuen en un Déu sever que els condemnarà pel seu comportament i el seu món interior. Poden tenir por de ser posseït pel diable si no són “prou creients”.

TOC de Malaltia

El TOC de malaltia es caracteritza per la por obsessiva a contreure una malaltia concreta i fins i tot viure sota la convicció de patir-la. La por té una funció bàsica i fonamental: la supervivència. Acompanya a qualsevol ésser humà com també a la resta de mamífers i és considerat una de les emocions primàries i instintives que ens ha permès adaptar-nos al mitjà. Sense por moriríem.

El problema es genera en el moment en què es converteix en disfuncional i en lloc de protegir-nos d’un perill dificulta la vida, com ocorre en el trastorn obsessiu compulsiu de malaltia.

TOC de Pedofília

Les persones que pateixen TOC de pedofília sofreixen molt i precisament per la temàtica de les obsessions, la pedofília, els costa molt acudir a un professional o parlar sobre el trastorn en si, ja que moltes vegades es malinterpreta o s’assumeix un fals diagnòstic de pedofília.

No obstant això, el TOC és una cosa molt diferent, s’alimenta de POR i no de DESIG, res té a veure amb ser pedòfil.

TOC de Memòries Falses

El TOC de memòries falses és un tipus de TOC en què les obsessions se centren al voltant de la possibilitat d’haver comès un delicte. Les persones que sofreixen d’aquesta mena de TOC dubten constantment sobre si han fet una cosa greu com matar o violar a algú.

Aquests pensaments guanyen poder sobre el temps fins que la persona està convençuda d’haver-lo fet.

En què consisteix el tractament de TOC de l’IPITIA?

En IPITIA, el nostre enfocament de tractament per al TOC és integral i personalitzat. Reconeixem que cada persona és única i, per tant, el seu tractament i teràpia han de ser adaptats a les seves necessitats específiques.

El nostre tractament del TOC

El nostre tractament del TOC es basa en una metodologia pròpia, eclèctica i integradora, que podríem denominar com a analítica-experiencial pel fet que, d’una banda, treballem sobre les arrels del problema i proposem també activitats a realitzar per part dels nostres pacients.

Avantatges per al pacient

El nostre tractament del TOC centrat en el pacient ofereix múltiples avantatges:

Tractament personalitzat

Cada pla de tractament del TOC és acuradament dissenyat per a abordar les necessitats específiques i els símptomes del pacient. Reconeixem que el TOC es manifesta de manera diferent en cada individu, i el nostre enfocament flexible permet adaptar les teràpies contra el TOC per a obtenir els millors resultats possibles.

Mètodes basats en l’evidència

Utilitzem tècniques terapèutiques recolzades per recerques científiques, assegurant que els pacients rebin el tractament més efectiu i actualitzat.

Enfocament integral

Més enllà de tractar només els símptomes del trastorn, el nostre tractament del TOC s’enfoca en el benestar general del pacient, incloent-hi estratègies per a millorar la salut mental i emocional, el maneig de l’estrès i la resiliència.

Suport continu

Oferim un entorn de suport on els pacients poden sentir-se segurs per a explorar els seus pensaments i comportaments. El suport continu de l’equip de l’IPITIA és fonamental per a ajudar els pacients a navegar pel seu camí cap a la recuperació.

Autonomia del pacient

Empoderem als pacients perquè prenguin un paper actiu en el seu procés de recuperació, proporcionant-los eines i tècniques que poden aplicar en la seva vida diària per a gestionar millor els seus símptomes.

Confidencialitat i respecte

Mantenim la més alta confidencialitat i respecte per la privacitat dels nostres pacients, assegurant un entorn segur i respectuós per al seu tractament.

El nostre tractament del TOC es basa en l’evidència i està dirigit per un equip d’experts especialitzats en Trastorn Obsessiu compulsiu, assegurant un alt nivell de cura i suport.

Contacta amb nosaltres

Per a començar el teu viatge cap a la millora, o fins i tot arribar a superar el trastorn, a través dels nostres tractaments i teràpies del TOC úniques, et convidem a posar-te en contacte amb nosaltres per mitjà del nostre formulari de contacte.

Simplement, completa els camps necessaris amb la teva informació i qualsevol pregunta o consulta que tinguis, i un dels nostres professionals es posarà en contacte com més aviat millor.

El teu viatge cap a una vida més plena i lliure dels símptomes del TOC comença aquí!

CONTACTA AMB NUSALTRES

(+34) 935 282 353

(+34) 637 669 160

o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar i et trucarem nosaltres, sense cap cost per a tu

© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros