• Español
  • Català
  • English
  • Italiano
  • Français

TOC d'amors

El TOC d’amors és un TOC molt poc conegut que, no obstant això, es presenta freqüentment. Es tracta d’un TOC en què la persona sofreix de dubtes constants sobre si ha trobat un amor durador i/o si està enamorat o no. El TOC d’amors sovint és mal diagnosticat. Psicòlegs o psiquiatres pensen que el pacient simplement té una relació insatisfactòria o poden indicar que la seva pitjor por és certa: que no estiguin tan enamorat de la seva parella com voldrien. Això genera encara més tensió en una persona ja turmentada per la seva ansietat.

 

En què podem ajudar-te?

 

Què és el TOC d’amors?

El toc d’amors és un tipus de trastorn obsessiu que consisteix a tenir obsessions i/o dubtes constants sobre la relació de parella i el sentir o no, amor veritable per l’altra persona. Les persones que sofreixen de toc d’amors poden dubtar sobre si la seva parella és adequada a llarg termini, si realment els sembla atractiva, si sexualment els pot satisfer i/o si la seva relació va a durar o no. Aquests dubtes no són desitjats i arriben a controlar-los tot el dia. Poden estar pensant i dubtant durant hores. No obstant això, la seva relació pot ser molt satisfactòria, és a dir, els pensaments no són generats necessàriament per una mala relació.

El toc d’amors pot causar una actitud ambivalent cap a la parella, la qual cosa pot causar tensions en la relació. A les parelles normalment els hi costa entendre els canvis bruscs d’humor i d’afecte que poden tenir les seves parelles amb toc d’amors.

Les persones que sofreixen toc d’amors poden tenir problemes per tenir relacions sexuals perquè durant les relacions estan comprovant si estan prou excitats o fins i tot poden arribar a utilitzar el sexe per comprovar el nivell d’afecte o emoció que arribin a sentir. Poden sentir la necessitat de comprovar els seus sentiments amb altres persones o relacions anteriors per validar les que tenen per la seva pròpia parella.

També solen demanar opinions sobre la seva relació a persones properes. Poden llegir durant hores sobre què és l’amor i com haurien de ser les relacions.

En general, el toc d’amors és molt frustrant i poregós tant per a la persona com per les seves parelles.

Què causa el toc d’amors?

Hi ha diverses causes que poden originar un toc d’amors. En aquest apartat s’explicaran les més comunes.

El TOC normalment és causat per experiències traumàtiques i/o períodes d’estrès perllongats en la joventut o en la infància. En cas del toc d’amors se solen afegir manques afectives per part dels pares, un entorn opressor i, d’adult, una falta d’estructura interna, justament per aquestes mancances .

Les persones amb toc d’amors solen viure una vida seguint criteris dels seus pares, la religió o fins i tot la societat. Els hi sol ser difícil decidir a què dedicar-se, què els agrada o què opinen sobre temes polítics sense deixar-se influir pels altres. Això causa que freqüentment accedeixin a llocs de feina o d’oci que no els hi agrada realment i, per tant, acaben vivint una vida freturosa de passió.

Hi ha moltes persones amb toc d’amors que viuen una vida pensant en el que els altres volen d’ells. Costa pensar que hi ha altres opcions en la seva vida i els genera molta por pensar a optar pel que els podria apassionar. Aquesta falta d’estructura interna causa una baixa capacitat per prendre decisions, la qual cosa comporta a un dubte constant sobre totes les àrees de la seva vida i sobretot l’amor.

Viure una vida mancada de passió en quant al treball i el temps lliure pot generar una dependència de la parella. La parella es converteix en la font absoluta de felicitat i ha de substituir les manques en altres àrees de la vida de la persona. Això causa que la persona es pot obsessionar amb la seva parella i si aquesta és la ideal o no, ja que d’alguna forma està evitant afrontar la situació inaguantable que està vivint a les altres àrees de la seva vida.

L’amor perfecte sense cap tipus de fallada és un mite. No obstant això, aquest mite ha generat una necessitat intensa de trobar-lo al llarg de la nostra història. Una cerca que ens pot portar cap a una gran insatisfacció. El mite de “la mitja taronja” o el “príncep blau” ens fa creure que existeix una persona que és 100% perfecte per a nosaltres i que amb ell/ella anem a estar 100% feliços. En aquest mite no cap cap imperfecció, no caben matisos tampoc, així és, sí, no caben persones reals.

També influeix que vivim en una societat en què els valors tradicionals del matrimoni i de l’estabilitat de la parella s’han perdut i s’han substituït pel que es podria dir una societat “líquida”. Una societat en què no hi ha una estructura externa de valors clars pels quals et puguis deixar guiar. Una societat en què la teva parella es pot anar en qualsevol moment perquè no li acaba d’agradar del tot la relació. Això crea molta inseguretat quant a les relacions de parella perquè si no hi ha res estable sempre queden totes les opcions obertes. Aquesta societat requereix una estructura interna encara més forta i en les persones amb toc d’amors no tenir-la genera una ànsia per “lligar” a la seva parella en comptes de poder gaudir del desenvolupament natural de la relació.

 

Com es pot tractar el TOC d’amors?

Per sortir del TOC d’amors és important reconstruir l’estructura interna. Treballem per establir uns valors i criteris propis. Fomentem que el pacient prengui les seves pròpies decisions sobre la seva vida, fins i tot si això implica que han de fer canvis importants com canviar de treball o de carrera. També treballem per integrar la passió en la seva vida laboral i personal. Li ajudem a (re)descobrir els seus gustos, la seva creativitat i a incorporar l’Eros (Conjunt d’impulsos i inclinacions de la personalitat humana al plaer) en la seva vida.

El moment en què la persona torna o arriba al seu propi centre i té uns criteris propis ben definits, la decisió sobre la parella es torna molt més fàcil. És difícil intentar valorar a la teva parella quan encara no saps qui ets tu. Nosaltres t’ajudarem perquè recuperis el teu centre i perquè puguis viure una vida plena de passió, tant dins com fora de la relació de parella.

CONTACTA AMB NUSALTRES

(+34) 935 282 353

(+34) 637 669 160

o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar i et trucarem nosaltres, sense cap cost per a tu

© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros