• Español
  • Català
  • English
  • Italiano
  • Français

Obsessió per la neteja

Hi ha molt escrit sobre l’obsessió per la neteja, de fet, és el trastorn obsessiu més conegut. No obstant això, en la majoria dels casos, es focalitza molt en els símptomes del trastorn i no tant en la causa. En aquest article s’explicarà quin és la causa de l’obsessió per la neteja, quin efecte té en la vida diària de la persona que ho pateix i com es pot superar aquest TOC definitivament.

Què és l’obsessió per la neteja?

Com afecta l’obsessió per la neteja a la vida diària de la persona?

Què causa l’obsessió per la neteja?

Com es pot superar l’obsessió per la neteja?

 

Què és l’obsessió per la neteja?

L’obsessió per la neteja consisteix en una por excessiva a la contaminació i al contagi. Les persones que ho sofreixen perceben un risc exagerat de contaminar-se o de contaminar a una altra persona del seu entorn.

Normalment hi ha alguna cosa que ha de ser “netejada” o “purificada”, com els pensaments obsessius relacionats amb la contaminació, accidents o emocions no desitjades com la ràbia, l´odi o la culpa.

Poden tenir pensaments molt poregosos com, per exemple, tocar la barra del metre i contreure una malaltia greu o que per no rentar els plats “bé o suficient” un dels seus familiars es contagiï i es mori.

Per baixar l’ansietat solen tenir rituals de neteja que els impliquen molt temps i generen una frustració excessiva.

La neteja pot ser molt estesa i abastar la higiene personal, la neteja de la casa, de l’entorn i, fins i tot, arribar a incloure la neteja de les persones properes.

Per a una persona amb obsessió per la neteja mai és suficient, fins i tot si han netejat alguna cosa durant hores i hores. Mai estan satisfets ni tranquils amb el resultat. Això els porta a un cercle viciós de neteja constant.

 

Com afecta l’obsessió per la neteja a la vida diària de la persona?

En l’obsessió per la neteja, la persona té una preocupació per la higiene que li pot arribar a ocupar tot el dia. Netegen la casa i les seves diferents cambres durant hores, sobretot els llocs que perceben que tenen més risc de contaminar com, per exemple, la cuina o la cambra de bany. Poden netejar el mateix lloc diverses vegades i, fins i tot, amb productes molt potents, com el lleixiu.

Hi ha persones a qui els costa sortir de casa perquè senten que encara no han netejat prou bé la casa. Durant el treball es distreuen freqüentment pensant si hauran netejat bé o si són ‘culpables’ per poder haver contagiat a algú.

La higiene personal

En l’obsessió per la neteja, la higiene personal es pot convertir en una font de molt estrès. Com el cos es mou per molts llocs, pot estar gairebé sempre “contaminat” en la visió d’una persona amb TOC. Per tant, es pot dutxar durant més d’una hora i fins i tot tenir un ordre específic per rentar el cos. En cas de distracció, es repeteix el procés des del principi. També hi ha persones que senten que han d’estar constantment rentant-se les mans, arribant fins i tot fins a 40 vegades al dia o deixant ferides a les mans. Uns altres, d’altra banda, senten tanta ansietat després d’haver passat per llocs “contaminats” que han de rentar-se la roba en arribar a casa o, en casos més greus, tirar-la.

L’evitació en el cas de l’obsessió per la neteja sol tenir un impacte important en la vida de la persona. Poden evitar llocs “contaminats” com, per exemple, hospitals, banys públics, cementiris, el metre o, fins i tot, cases d’amics o de família si consideren que estan contaminades. També hi ha moltes persones amb TOC a qui els costa veure o tenir contacte amb persones o animals que estan malalts, que “no semblen sans” o que tenen ferides. Això pot causar problemes si aquestes persones són properes ja que es poden sentir ofesos o ferits. Així mateix, poden evitar tocar certs objectes dels banys, aixetes, etc. o, fins i tot, no sortir de la seva casa o de la seva habitació.

En alguns casos obliguen a les persones del seu entorn a netejar-se més vegades, rentar-se la roba abans d’entrar a casa, a no caminar descalç o a no entrar a certes habitacions de la llar.

 

Què causa l’obsessió per la neteja?

L’obsessió per la neteja normalment s’origina en la infància o adolescència per causa d’una ansietat interna elevada.

Manques afectives

És comú apreciar que han sofert manques afectives i/o un desinterès per part dels pares, la qual cosa els ha generat una gran inseguretat.

Esdeveniments traumàtics

També és freqüent que el nen hagi viscut esdeveniments traumàtics o períodes d’estrès duradors com, per exemple, una separació dels pares, una defunció sobtada, baralles constants a casa o abusos emocionals, sexuals o físics.

Absència de límits en la infància

De vegades també hi ha hagut falta de límits personals com per exemple pares que obligaven al nen a tenir sempre la porta de la seva habitació oberta. Això li provoca que la identitat del nen es dilueixi causant un gran estrès interior.

Sentir-se rebutjat

Alguns casos de TOC de neteja s’originen en una separació física dels seus pares (per exemple; viure en un internat o amb altres familiars perquè els pares no volen o no es poden encarregar del fill). El nen sol viure això com un rebuig cap al seu ser, la qual cosa li pot causar una baixada de l’ autoestima a més d’un gran nivell d’ansietat intern.

Pares excessivament estrictes

En altres casos, tant o més freqüents, el nen ha viscut en un ambient extremadament rígid, autoritari, moralista, castigador, castrant, altament religiós o poruc. Per tant, es genera un col·lapse en el sistema nerviós a causa del fet que el nen no s’ha pogut desenvolupar amb la naturalitat i l’espontaneïtat que hauria de distingir a un nen d’un adult.

Les emocions

L’obsessió per la neteja també pot tenir la seva base en emocions “prohibides”. Freqüentment, les persones que ho sofreixen, senten molta culpa per coses del passat que eren realment innocents (jocs sexuals amb altres nens, no haver estat més temps amb sers estimats, etc.). En la vida adulta poden sentir-se culpables si no sempre tenen ganes d’estar amb els seus fills, o si volen fer activitats fora de la família. Això pot fer que cada vegada es tanquin més en la vida familiar, mentre potser necessitarien el contrari.

Altres persones amb obsessió per la neteja poden sentir emocions com la ràbia o l’odi amb persones que ells consideren que haurien de voler com, per exemple, germans, fills, pares o parelles. D’altra banda, poden sentir desitjos sexuals “no correctes”, per exemple, amb una altra persona que no sigui la seva parella i interpretar-ho com alguna cosa relacionat amb la infidelitat. Aquestes emocions els solen generar un gran sentiment de culpa, per la qual cosa comencen a netejar per, d’alguna forma, netejar-se del que ells interpreten com a “pecats”.

La satisfacció de tenir una vida plena

De vegades la neteja pot ser l’única cosa que senten que poden controlar; té un efecte positiu instantani i és una manera que pot ajudar (almenys temporalment) a millorar l’autoestima, fins que les coses es tornen a embrutar. En ocasions poden sentir-se infravalorats pels altres, per exemple, si són mestresses de casa. No obstant això, té molt a veure amb que ells/elles en el fons no estan contents amb la seva vida actual. La neteja constant serveix per impedir a la persona anar-se de casa i lluitar pels seus desitjos. Moltes persones amb obsessió per la neteja no s’han pogut desenvolupar segons la seva naturalesa, a causa de les expectatives o la mentalitat del seu entorn. Això pot causar que, en haver estat anul·lats com a persona, no s’atreveixin a connectar amb els seus desitjos. Això és un factor important a treballar en durant el tractament.

 

 

Com es pot superar l’obsessió per la neteja?

Per tractar l’obsessió per la neteja és important que la persona es pugui retrobar amb la seva naturalesa i amb el seu centre. Li ajudem a sortir de la rígida construcció de rituals que ha creat per sobreviure i, en canvi, poder viure una vida atrevida i apassionada.

És essencial ajudar a la persona a processar els seus traumes i alliberar-li de la culpa que pot sentir enfront del passat o al present.

A més, també és important que ajudem a la persona a conquistar reptes personals i a sortir del bloqueig. Que sigui capaç d’admetre els seus desitjos reprimits. Li reforcem fins que tingui la força per tenir una vida més independent, amb aficions i activitats personals que li motiven i perquè recuperi l’autoestima perduda. D’aquesta manera, la persona pot alliberar-se a si mateixa i en ocasions al seu entorn.

Treballem perquè estableixi millor els límits per a si mateix/a i per al seu entorn fins que pugui recuperar la seva identitat i enfortir la seva psique.

Perquè es pugui alliberar el patiment, també ajudem a flexibilitzar el pensament. Això ajuda a jutjar-se de forma menys severa pel fet de tenir desitjos i, de vegades, emocions negatives.
Finalment ajudem a la persona a acceptar-se a si mateix/a i a aconseguir una vida plena i motivadora.

CONTACTA AMB NOSALTRES

(+34) 935 282 353

(+34) 637 669 160

o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar, i et trucarm nosaltres, sense cost per tu

2 + 15 =

IPITIA NEWSLETTER

Vols rebre les notícies més rellevants del nostre centre?

T’informem de totes les novetats cada mes: noves activitats, tallers, xerrades i conferències, notícies del nostre centre, articles del nostre equip i molt més. Subscriu-te gratuïtament!

* indicates required
Política de Privacitat

© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros