• Español
 • Català
 • English
 • Italiano
 • Français

TOC en nens i adolescents

Què és el TOC

El TOC és un trastorn psiquiàtric i psicològic que, igual que moltes malalties víriques, té un període d’incubació,  on les obsessions són la conseqüència de diversos factors i esdeveniments que tenen relació amb el que està passant o ha passat en la vida de les persones que el sofreixen. Normalment, en la infància i/o adolescència s’inicia una estreta relació amb l’ansietat i a vegades amb la depressió que, atrapada i no resolta, al costat d’altres variables pot desenvolupar un trastorn obsessiu compulsiu.
Que es el TOC y como afecta a niños y adolescentes
Cuáles son los síntomas del TOC en niños y adolescentes

 

Símptomes del TOC infantil

Encara que la realitat del trastorn obsessiu compulsiu en nens és molt semblant a la dels adults quant a simptomatologia, etiologia i conseqüències en la vida diària; en els nens el període d’existència del trastorn és menor , la qual cosa ajuda a descobrir els possibles factors que hagin portat a desenvolupar aquesta problemàtica.

El cervell dels nens és molt plàstic, cosa que significa un avantatge a l’hora de modificar comportaments i/o conductes.

Cal tenir en compte que els nens i adolescents, a vegades poden, sentir-se frustrats o culpables per no ser capaços de controlar els seus pensaments i/o actes  (compulsions), encara que amb freqüència s’adonin que les seves pors són irracionals o que els seus rituals no els ajuden a llarg termini a evitar les situacions que els provoquen temor.

Durant la infància, en determinades edats és normal que els nens realitzin jocs molt repetitius i/o obsessius. Per exemple : col·locar els ninots d’una forma particular, que juguin a no trepitjar les rajoles del sòl, portar un objecte amb ells a totes parts etc. És part del seu desenvolupament i pot ser una cosa simplement lúdica, sempre que no interfereixi en la resta de la seva vida.

No obstant això, si observem que aquestes situacions repetitives es viuen amb ansietat, per exemple que si no pot realitzar-les  o se’ls interrompen s’enfadin, s’irritin en excés, tinguin por, etc.;  podem estar davant d’una situació que res té a veure amb el joc, sinó davant una cosa limitant que li pot estar afectant nivell personal, emocional, acadèmic i/o fins i tot social. 

A vegades també poden sentir-se pressionats per no tenir suficient temps per a realitzar totes les seves activitats i/o rituals.
Per exemple : si abans d’anar a dormir , un nen ha de realitzar un ritual o trobar una forma per a poder finalitzar els rituals, això pot afectar el seu estat d’ànim, tornant-li irritable i absent l’endemà pel fet que continua lluitant amb els pensaments intrusos i a més no ha descansat prou.

Quines són
les obsessions i compulsions més comunes en nens i adolescent
s


En algunes ocasions els nens poden tenir dificultat per a explicar com van començar els rituals i per què els fan. En la nostra experiència, hem observat que en nens, sobretot, algunes de les respostes més comunes són : ho faig perquè haig de fer-ho, sinó ho faig no calla, em sento malament sinó ho faig etc.

En moltes ocasions per als nens, sobretot els més petits, les raons de l’obsessió són desconegudes o simplement una manera de funcionar, però tots tenen en comú que l’objectiu final,  encara que sigui desconegut, és  utilitzar la compulsió per a alliberar l’ansietat produïda per alguna situació o situacions que els genera angoixa, els crea inseguretat o els fa por. És possible que vulguin simplement sentir-se segurs que gens dolent ocorrerà o deixar de sentir aquest nerviosisme intern.

cuales son las obsesiones y compulsiones habituales del toc en niños y adolescentes
Obsesiones frecuentes en niños y adolescentes con TOC

Entre els nens i adolescents amb TOC, algunes de les obsessions més comunes són les següents:

 • Temor a la brutícia o els gèrmens.
 • Temor a la contaminació.
 • Necessitat de simetria, ordre i precisió.
 • Preocupació per les deixalles del cos.
 • Números de la sort o de la mala sort.
 • Pensaments sexuals o agressius.
 • Temor a sofrir una malaltia o un mal, o al fet que això li ocorri a un familiar.
 • Sons o paraules no desitjades.

Entre els nens i adolescents amb TOC, algunes de les compulsions més comunes són les següents:

 

 • Rituals de neteja, inclòs la rentada de mans, les dutxes i el raspallat de les dents.
 • Repetició de rituals, per exemple entrar i sortir per una porta.
 • Rituals de comprovació per a assegurar-se que un objecte està apagat o una porta està tancada.
 • Rituals per a anul·lar el contacte amb una persona o un objecte  “contaminat”.
 • Rituals per a prevenir el mal a un mateix o a uns altres, ” pensament màgic”
 • Ordenar objectes.
 • Rituals de comptar o de números.
 • Acumular o col·leccionar coses que no tenen un valor evident.
 • Rituals de neteja en relació amb la casa o altres elements externs.

 Causes del TOC
en nens i adolescent
s.

Les causes del trastorn obsessiu compulsiu en nens i adolescents es podrien resumir en dos grups principals :

 • Nens i/o adolescents que han viscut situacions estressants que perduren en el temps que han fet que la persona senti ansietat o inseguretat i per tant necessiti una via de fuita per a reduir la seva ansietat.
 • O bé, nens i/o adolescents que han crescut sota la sobreprotecció per part dels progenitors/cuidadors, que de manera involuntària han impedit que les eines i l’autonomia de la persona es desenvolupin d’acord amb l’edat, produint pors i sensació de necessitar sempre la figura cuidadora per a continuar funcionant sense ansietat.
Causas del TOC en niños y adolescentes
Beneficios de la terapia para TOC infantil juvenil

Beneficis del mètode Analític – Experiencial per a tractar el TOC infantil

Quant al tractament mitjançant el mètode Analític Experiencial, aquest té en compte que els nens continuen estant en un període de maduració i encara no són autònoms,  per la qual cosa a vegades no entenen què els passa i no tenen eines per a afrontar-lo. Per a això, el paper de la família és clau en el tractament i evolució del trastorn.

És important mantenir les rutines familiars el més normals possible, i que tots els integrants de la família aprenguin estratègies per a ajudar al nen amb TOC, les quals no tinguin a veure amb les obsessions i/o compulsions del nen. És a dir, que l’atenció es dirigirà cap a les àrees que el nen necessiti millorar per a incrementar la seguretat en si mateix, l’autonomia, l’autoestima etc.

És molt important no permetre que el TOC sigui la prioritat en la llar i en les activitats familiars habituals. Rendir-se davant les preocupacions del trastorn obsessiu compulsiu no fa que aquestes desapareguin.

Al contrari de molts altres tractaments, el mètode Analític – Experiencial, no se centra en l’obsessió i l’exposició a aquesta perquè desaparegui, sinó que ofereix eines al nen/adolescent i als seus familiars per a treballar de manera integral l’ansietat que causa aquesta obsessió i/o ritual. Ja que sense aquest treball, l’obsessió canviarà de forma o es tornarà permanent en el temps, pel fet que no s’ha treballat a un nivell prou profund per a eliminar l’ansietat i les inseguretats de l’individu.

 Ajuda per a pares:
Com identificar simptomatologia Obsessiva – Compulsiva comuna en nens i adolescents
?

 • Canvis d’humor i de comportament: els nens/adolescents es mostren més tristos sense motiu aparent. Estan ansiosos, irritables, enfadats i retrets. Juguen i somriuen menys.
 • Canvi de rutines en les quals tracten d’implicar la resta de la família: les compulsions provoquen “cert alleujament” en el malestar provocat per les obsessions.
 • Falta de concentració i d’atenció: a vegades es mostren absents. Estar tot el dia lluitant contra les seves obsessions provoca que no puguin centrar-se en altres tasques, encara que aquestes puguin ser aparentment senzilles.
 • Preocupacions anormals per a la seva edat: sobre la mort, les malalties, la brutícia, el sexe, la religió etc. Els altres nens/adolescents poden pensar en això, però ràpidament se centren en alguna cosa que els interessi més, en canvi nens/adolescents amb simptomatologia obsessiva-compulsiva .
 • Evitació d’activitats a causa de pors concretes: por de muntar en monopatín perquè es pot caure,  assecar-se el pèl en el bany per por d’electrocutar-se etc. 
 • Rigidesa mental: se senten frustrats si els plans canvien o les coses no surten com esperaven. Presenten poca tolerància a la frustració davant la qual, fins i tot, poden mostrar-se agressius. Tot això es deu al fet que senten gran ansietat durant tot el dia i els queda poc marge per a enfrontar-se a altres situacions negatives.
 • Cerca de seguretat: formulen reiteradament les mateixes preguntes fins a aconseguir les respostes que necessiten. La por els fa sentir-se insegurs i dubtar de tot, per això busquen reafirmació externa.
 • Pensament màgic: unes certes coses donen bona o mala sort, “si repeteixo això dues vegades, la meva mare no es posarà malalta”. L’única manera que troben de “controlar” variables que no depenen d’ells és recorrent a la sort, ja que no poden controlar l’ambient.
 • Hipersensibles a la crítica: els preocupa i afecta molt què pensaran o què diran els altres. Per a sentir-se segurs necessiten agradar i fan el possible per aconseguir-ho, encara que això no sigui el que ells volen o els agrada fer.
Ayuda para padres con hijos con TOC

Modalitats terapèutiques

Teràpia Presencial

Teràpia Presencial

Des del principi treballem per a disminuir el nivell intern d'ansietat, de manera que les obsessions i compulsions disminueixin.

Teràpia En línia

Teràpia En línia

Modalitat eficaç destinada a aquelles persones que no poden assistir a una teràpia individual presencial.

CONTACTA AMB NOSALTRES

(+34) 935 282 353

(+34) 637 669 160

o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar i et trucarem nosaltres, sense cap cost per a tu

© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros