• Español
  • Català
  • English
  • Italiano
  • Français

TOC Homosexual

El TOC homosexual és uns dels trastorns obsessius més freqüents. No obstant això, hi ha molt poc escrit sobre això. Moltes vegades és mal diagnosticat com una homosexualitat reprimida, la qual cosa causa encara més angoixa en les persones que ho sofreixen. Molts pacients es sorprenen en veure que hi ha més gent que té TOC homosexual i, sobretot, quan se’ls explica que una majoria de les persones que acudeixen al nostre centre acudeixen per aquest principal motiu. En aquesta pàgina explicarem què és el TOC homosexual, com s’origina, com afecta a la vida d’una persona que ho sofreix i com es pot tractar.

 

Què podem ajudar?

 

Què es el TOC homosexual?

Les persones que tenen TOC homosexual tenen pensaments i obsessions sobre la possibilitat de ser homosexual, mentre en realitat no ho són. No existeix una homosexualitat reprimida.

El TOC homosexual és una por que normalment sorgeix molt de sobte, normalment entre els 20-25 anys. Els pensaments i imatges terroritzen a la gent que ho pateix i els porta a evitar una gran sèrie de situacions.

Les persones que ho sofreixen es qüestionen per tot el que fan, pensen o senten i es pregunten si el que fan podria ser gai o podria ser valorat com a “gai” pels altres. També comproven si són homosexuals mirant imatges o vídeos de persones del mateix sexe per veure si s’exciten. Així mateix, solen controlar els seus genitals per veure si senten alguna sensació quan estan en contacte amb persones del mateix sexe.

A més, hi ha moltes persones que imaginen escenes intrusives de si mateixos en les quals tenen una relació de parella o relacions sexuals amb algú del mateix sexe.

És important saber que la majoria de les persones que sofreixen TOC homosexual no són homòfobes. Fins i tot poden pensar racionalment que no els importaria ser homosexual si amb això poguessin alliberar-se d’aquest sofriment. El pensament o l’obsessió no ve d’una homosexualitat reprimida, sinó d’una ansietat interna molt elevada, que com que no és atesa no troba una altra manera per manifestar-se que en forma d’obsessions.

 

Com afecta el TOC homosexual a la vida de les persones que ho pateixen?

Poden deixar de veure als seus amics del mateix sexe per la por al fet que els produeixin excitació sexual veure’ls, en parlar amb ells o en abraçar-los. Per la mateixa raó poden deixar de practicar esport o d’anar al gimnàs. Així mateix els pot causar problemes tenir contacte amb persones d’autoritat del mateix sexe, per exemple en el treball.

També és possible que deixin de veure certes sèries o pel·lícules per la por a veure escenes de contingut homosexual o al fet que els atregui el protagonista del mateix sexe. Les persones que sofreixen de TOC homosexual solen confondre l’ansietat interna i l’ansietat generada per l’evitació constant amb excitació sexual, la qual cosa els propicia encara més el comportament d’evitació.

Poden evitar el sexe per por de què els vengen imatges o pensaments de contingut homosexual. En el cas que practiquin sexe és possible que es fixin tant en si els està agradant o no, o si els sorgeixen pensaments obsessius o no, que l’ansietat pugi i la capacitat de gaudir desaparegui. Això els genera encara més dubtes sobre si són homosexuals o no.

 

“Si no sóc capaç de gaudir el sexe amb persones del sexe oposat, pot significar que preferís estar amb una persona del mateix sexe ara mateix?”

Hi ha moltes persones que sofreixen del TOC homosexual que tenen por a arruïnar la seva relació de parella o a arribar a enganyar-li. Pensen que si tenen obsessions, de contingut homosexual, també seran capaços un dia d’agafar les seves maletes i anar-se’n a viure amb algú del mateix sexe. Això els causa molta angoixa pel futur sofriment que, hipotèticament, podrien causar a la seva parella.

 

Què causa el TOC homosexual?

És important saber que el contingut de les obsessions d’un TOC mai es pot traduir literalment. Per tal raó és important repetir que les persones que sofreixen d’un TOC homosexual no tenen una homosexualitat reprimida i el que podem afirmar amb rotunditat: no són homosexuals. El TOC homosexual és causat per una ansietat interna molt elevada. El que està provocant l’ansietat és que la persona sol haver reprimit part de la seva personalitat.

La majoria de les persones que tenen TOC homosexual no estan vivint d’una manera congruent amb la seva naturalesa. Les persones que sofreixen d’un TOC homosexual solen ser persones amb una alta sensibilitat, creativitat i/o assertivitat que per les circumstàncies o per por no han expressat. A aquesta sensibilitat Carl Gustav Jung la cridava l’ànima de la persona. Jung va dir que tothom té un ànima (part femenina de la psique) i un *animus (part masculina de la psique) i que les dues han d’estar desenvolupades per tenir una psique sana.

Què pot passar perquè una persona no desenvolupi l’Ànima? Pot ser que la persona hagi crescut en un entorn en el qual mostrar la sensibilitat no estigués ben vist o simplement no s’expressava. També és possible que la persona hagi tingut por del que pensa la gent d’ell/ella si hagués mostrat el seu costat més femení, sensible o creatiu.

D’altra banda les persones que sofreixen de TOC homosexual solen haver viscut experiències traumàtiques en la infància, joventut o adolescència o bé han viscut períodes d’estrès perllongats. En l’edat adulta solen sofrir repressió en alguna àrea de la seva vida, com per exemple el treball (un cap que li tracta malament, o que no respecta els límits de la persona), família intrusiva, o una relació en la qual queden anul·lats com a persones. També solen estar allunyats de les coses que els apassionen de debò o ni tan sols saber què és el que els pot apassionar.

Com es tracta el TOC homosexual?

Per guarir el TOC se li ha de retornar la vida a la persona. Se li ha d’alliberar perquè pugui deixar de viure en la ment. Com es fa això? Doncs ajudant-lo a recuperar el seu instint i desbloquejant el sistema nerviós. En el cas del TOC homosexual també és molt important el desenvolupament de l’ànima, la part femenina de la psique, ajudant a la persona a expressar aquesta part que ha quedat tan reprimida amb el pas del temps. És un treball d’alliberament gradual que acaba en la possibilitat d’expressar-se amb total llibertat i en conseqüència la desaparició completa de la simptomatologia obsessiva. Si vols llegir més sobre el tractament que utilitzem per guarir el TOC homosexual fes clic en el següent vincle: Mètode Analític Experiencial Si vols saber més sobre el TOC homosexual o t’agradaria demanar una primera cita ens pots trucar: + 34 935 282 353 o escriure’ns a info@ipitia.com.
 

Preguntas frecuentes

Quina és la diferència entre tenir TOC homosexual i ser homosexual?

La diferència més gran entre una persona amb TOC homosexual i una persona homosexual sense TOC és que la persona homosexual visqui la seva sexualitat amb normalitat. No el preocupa que li agradin les persones del mateix sexe, per a ells forma part de la seva condició. El TOC homosexual de fet és un nom inoportú, ja que també hi ha persones homosexuals que sofreixen de TOC heterosexual, encara que de forma molt minoritària. És a dir, la por que de sobte siguin heterosexuals.

 

La condició sexual no es el problema en sí mateix, és possible que una persona homosexual tingui un altre tipus de TOC sense tenir TOC heterosexual.

Es pot guarir el TOC homosexual?

Sí! El 80% dels nostres pacients que sofreixen de TOC homosexual es guareixen per complet o en un percentatge molt elevat en acabar el tractament.

Què significa que de tant en tant em senti atreta per una persona del mateix sexe? Significa que sóc gai?

No necessàriament. És molt normal que les persones que tenen una certa sensibilitat se sentin atretes per una persona del mateix sexe. Cal pensar que als humans ens agrada la bellesa, fins i tot des de molt petit (els bebès ja se senten atrets per cares més simètriques), i si tenim la capacitat de detectar i gaudir-la l’observarem en tot el nostre entorn: en l’art, la música, la naturalesa, el menjar, i efectivament en les persones tant del mateix sexe com del contrari. Això no significa que vulguem tenir sexe amb la persona que ens atreu sinó que simplement tenim una capacitat per gaudir la bellesa del nostre entorn.Així mateix és possible que ens trobem atrets per una persona no tant pel seu físic sinó perquè té una personalitat interessant. És possible que aquesta persona representi amb el seu caràcter una part de la personalitat que ens agradaria o ens faria falta desenvolupar. Com hem dit abans, en aquest tipus de TOC hi ha parts de la personalitat que estan reprimides o que no són desenvolupades. El sistema nerviós és savi i ens fa sentir atrets per persones que posseeixen aquestes característiques que hem de fomentar en nosaltres mateixos.

CONTACTA AMB NUSALTRES

(+34) 935 282 353

(+34) 637 669 160

o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar i et trucarem nosaltres, sense cap cost per a tu

© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros