• Español
 • Català
 • English
 • Italiano
 • Français

TOC homosexual: les preguntes dels nostres lectors

Comencem 2022 amb monogràfics temàtics sobre temes d’interès relacionats amb el trastorn obsessiu o amb l’ansietat. Cada mes, en les nostres xarxes socials, obrim un torn de preguntes perquè els nostres lectors puguin resoldre els seus dubtes sobre algun tema relacionat amb el TOC o l’Ansietat.

Hem dedicat gener de 2022 a parlar i aclarir conceptes entorn del TOC homosexual. A continuació recopilem les preguntes més interessants o útils sobre aquesta mena de trastorn obsessiu. Si tens qualsevol pregunta que no es vegi reflectida, no dubtis a escriure’ns a info@ipitia.com.

El mes vinent ho dedicarem a TOC d’amors. Si vols participar en el debat, segueix-nos en el nostre compte d’Instagram.

¿Què és el TOC Homosexual?

El TOC homosexual és un tipus de TOC que afecta persones heterosexuals. Les persones que tenen TOC homosexual tenen pensaments i obsessions sobre la possibilitat de ser homosexual, mentre en realitat no ho són. No senten atracció per les persones del seu mateix gènere. No obstant això, comproven compulsivament la seva sexualitat i qüestionen constantment els seus actes.

Les persones amb aquesta mena de TOC es pregunten contínuament si els seus actes podrien ser valorats com a “gais” i comproven compulsivament la seva sexualitat. També imaginen escenes intrusives.

Això no té cap significat d’atracció, sinó que és fruit d’una elevada ansietat interna i de bloquejos mentals que es manifesten produint obsessions i compulsions.

En realitat, les persones que tenen aquest tipus de trastorn obsessiu solen tenir una gran por d’expressar-se lliurement, a posicionar-se amb fermesa en la vida i a tenir contacte afectiu. Aquests són els pilars que treballem en teràpia per a poder eliminar l’ansietat que li ha portat a desenvolupar un trastorn obsessiu.

4 exemples de conseqüències que pot tenir:

 • Por o dificultat per a relacionar-se amb persones del mateix sexe (amics, figures d’autoritat.
 • Evitació de tota relació sexual.
 • Evitació de situacions en les quals es vegin persones del mateix sexe atractives (per exemple, una pel·lícula).
 • Por constant al fracàs de les relacions amoroses.

 

Quina és la diferència entre TOC homosexual i ser homosexual?

Tenir TOC Homosexual i ser homosexual, són dues coses molt diferents.

El TOC Homosexual és un tipus de TOC en el qual el contingut de les obsessions és la possibilitat de ser homosexual. Es dona en persones heterosexuals, l’ansietat de les quals s’ha manifestat d’aquesta manera, com podia haver-se manifestat d’una altra.

El TOC homosexual no té res veure amb l’homosexualitat. Veurem les diferències.

Què és l’homosexualitat? L’homosexualitat i la bisexualitat formen part de la condició humana. Una part de la població, en qualsevol lloc del món i en qualsevol època, és homosexual o bisexual, igual que es pot ser alt o baix, o tenir determinat color de pèl.

No ha d’intentar explicar-se com a feblesa o trastorn, ni buscar-li una causa com una experiència traumàtica o un excés d’inclinació materna (o similar). Simplement es tracta d’una condició soci-biològica humana natural, una orientació més, i per això ha de ser respectada.

Què és el TOC Homosexual? Es tracta d’una comprovació compulsiva de la pròpia sexualitat i un qüestionament dels seus actes constant.

La persona amb TOC homosexual no sent atracció per persones del seu gènere. En el seu lloc, el que els ocorre és que passen hores qüestionant tot el que fan, pensen o senten i preguntant-se si podria ser gai o si podria ser valorat així pels altres.

Així, la persona té problemes per a expressar-se lliurement, tenir vincles emocionals o contacte físic, o reconèixer estèticament a persones del seu mateix gènere; perquè qualsevol d’aquestes coses li pot paralitzar i iniciar les seves obsessions.

Així, pot fins i tot arribar a evitar als seus amics, a figures d’autoritat, llocs que associï a aquesta mena de TOC o a evitar el sexe en si, perquè tot això li dispara aquesta ansietat.

En definitiva, la principal diferència és que una persona homosexual sense TOC integra la seva sexualitat dins de la seva condició normal. Fins i tot en les persones que no la tenen acceptada, no és el contingut de les obsessions.

Per part seva, la persona amb TOC homosexual no sent realment atracció, sinó una ansietat (sorgida per qualsevol altre motiu) que es manifesta en obsessions i compulsions. I en aquest cas, el contingut d’aquestes obsessions és el tema homosexual, com podia haver estat qualsevol altre.

L’homosexualitat és una condició humana normal i que ha de respectar-se, mentre que el TOC Homosexual és un tipus de trastorn obsessiu.

Com saber si és TOC homosexual o una Homosexualitat No Acceptada? 

La diferència fonamental entre totes dues coses és l’atracció.

Homosexualitat no acceptada: Una persona homosexual sap que ho és, sent una atracció sexual real per persones del mateix sexe i sent un plaer real. Quan l’homosexualitat no està acceptada, pot sentir una gran ansietat posteriorment per culpabilitat o falta d’acceptació, però el moment d’atracció o de plaer és real.

L’homosexualitat, la bisexualitat i qualsevol altra orientació sexual són condicionis soci biològiques naturals en l’ésser humà, que han de ser respectades. Com això moltes vegades no ocorre, moltes persones tenen problemes per a acceptar la seva sexualitat.

TOC Homosexual: no és una orientació sexual no acceptada, sinó un trastorn obsessiu, en el qual no hi ha cap mena d’atracció, desig ni plaer. L’única cosa que hi ha són pensaments intrusius i obsessius i dubtes constants que poden durar molts anys, ocupant gran part del dia. La persona que el pateix passa el dia en bucles de pensaments obsessius i realitzant rituals compulsius de comprovació.

Es tracta d’un problema de salut mental, no d’una orientació, ja que el trobem en persones heterosexuals. No té cap significat relacionat amb una orientació sexual, sinó que és una manifestació d’un alt nivell d’ansietat.

Llavors per què es produeix el TOC Homosexual? La persona amb TOC Homosexual possiblement hagi viscut situacions molt estressants en la seva vida i hagi crescut en un ambient estricte, aprenent a reprimir les seves emocions.

Les persones amb aquesta mena de TOC tendeixen a anul·lar parts de la seva personalitat, per exemple, els homes amb TOC homosexual solen reprimir la seva naturalesa més emotiva i sensible per la pressió que perceben del seu entorn. També solen tenir problemes per a posicionar-se en la vida i decidir per ells mateixos, així com per a establir vincles afectius amb persones del seu mateix sexe. Per això, en teràpia treballem per a reconnectar-los amb la seva veritable personalitat, fixar objectius vitals i reforçar els seus vincles.

Què es pot fer en aquest cas? Davant un cas d’homosexualitat no acceptada, el psicòleg ajudarà la persona a integrar-la en la seva vida amb normalitat.

No obstant això, en el cas de ser un trastorn obsessiu (TOC) de contingut homosexual, el psicòleg ajudarà la persona a superar el TOC. Tractant l’ansietat de base, disminueix la simptomatologia obsessiva. El més important és ajudar la persona a viure segons la seva pròpia naturalesa i no segons els estrictes cànons que li hagin imposat.

És important acudir a un psicòleg perquè sigui aquest qui faci el diagnòstic i valoració del cas i qui decideixi quin tractament és més adequat per a cada persona en funció de les circumstàncies de la seva vida.

Com pot afectar el TOC homosexual a les relacions sexuals? 

El TOC de contingut homosexual afecta a persones heterosexuals. En alguns casos, les obsessions i compulsions poden afectar negativament la seva vida sexual.

 

Evitar el sexe: per exemple, algunes persones poden evitar mantenir relacions sexuals per por de que els vengen imatges o pensaments intrusius durant l’acte.

 

Desconnexió de l’acte sexual: algunes persones amb TOC són incapaces de centrar-se durant l’acte sexual, ja que en aquest moment se’ls activen els pensaments obsessius i els rituals de comprovació. Per exemple, poden entrar en un bucle pensant si realment els està agradant o no. Això fa que s’elevi l’ansietat i siguin incapaces de gaudir. A posteriori, això fa que augmentin els seus dubtes i les seves obsessions.

 

Por de perdre a la seva parella o a enganyar-la: la persona amb aquesta mena de TOC té pensaments recurrents i constants sobre la seva sexualitat. Una de les obsessions que es poden tenir és la possibilitat d’enganyar la parella actual o a acabar arruïnant la relació. Això augmenta l’ansietat davant un futur hipotètic sofriment que podrien causar a la seva parella.

 

 

Quines tècniques puc utilitzar quan els pensaments obsessius em sobrepassen? 

Si tens aquest o un altre tipus de TOC, aquestes tècniques et poden resultar d’ajuda quan comencin els pensaments obsessius i l’ansietat:

 • Tingues en compte el que significa: Pensa que el contingut de les obsessions no té un significat concret, si no que és una manera que té l’ansietat de manifestar-se.
 • No abandonis la situació: Si et vas de la situació que et produeix ansietat, li estàs dient al teu cos que és perillosa i això manté l’ansietat. Queda’t i dona-li el senyal al teu cervell que tu decideixes què és perillós i què no.
 • Pren distància mental: Fes una pausa durant un moment per a no entrar en un bucle de pensaments rumiativos.
 • Fes tècniques de respiració: Serveix per a relaxar-te ràpidament. Comença amb una respiració pausada: lenta, profunda, amb pauses i bufant. Després, realitza una respiració diafragmàtica, controlant l’abdomen.
 • Busca serenitat i relaxació corporal: No sols cal relaxar la ment, sinó també el cos, ja que estar físicament en tensió augmenta l’ansietat.
 • Crida a algú: Parlar amb algun amic pot ajudar-te a relaxar-te, a distreure’t i també a sentir-te més secundat i segur.
 • Busca activitats que distreguin molt: Les activitats que requereixin estar concentrat al 100% ajuden a combatre l’ansietat més intensa. Esports com la boxa, l’hípica, l’escalada o activitats com el cant i el ball.
 • Verbalitza la teva ansietat. Parlar de les teves preocupacions amb algú pròxim. Anar a teràpia també ajuda a poder verbalitzar.
 • Busca ajuda professional. Acudir a psicòlegs especialistes t’ajudarà a combatre el TOC, a trencar els bloquejos, reduir l’ansietat i començar a enfrontar-te a la simptomatologia obsessiva d’una forma contundent.

 

Per què es produeix el TOC homosexual? 

La persona amb TOC, sigui del tipus que sigui, té un alt nivell d’ansietat i unes emocions reprimides. El més habitual és que hagi crescut aprenent a reprimir els seus instints i la seva naturalitat; i que s’hagi vist assetjat/per la por al “què diran”. Això ha fet que la persona no s’atreveixi a expressar-se lliurement per por del seu entorn.

Aquest tipus de TOC expressa una feblesa social, no una orientació sexual. Es pot manifestar per:

1) Experiències traumàtiques o estressants.

2) Sensibilitat bloquejada i parts de la personalitat no desenvolupades.

3) Una vida de sentiments i instints reprimits.

La sobreprotecció d’un dels pares i la violència (bullying, intrafamiliar) es relacionen amb el TOC homosexual?

Aquestes situacions poden influir, ja sigui en un TOC homosexual o qualsevol altre tipus de TOC.

Davant l’aparició d’un TOC, la genètica predisposa, però no condemna. El detonant solen ser determinades situacions relacionades amb la por, la repressió, la inhibició i la impossibilitat de desenvolupar per complet tots els aspectes de la personalitat i essència de cadascun.

Moltes d’aquestes situacions es donen en la infància i adolescència, encara que no en tots els casos.

El TOC és fruit de l’ansietat i bloquejos mentals sorgits arran de situacions estressants o traumàtiques viscudes durant la infància o adolescència. La rigidesa mental, la inhibició de les pulsions i l’estrès acaben derivant en una alta ansietat què provoca l’aparició d’obsessions i compulsions.

Les persones amb TOC homosexual, a més tot això, solen experimentar altres circumstàncies addicionals com la falta d’atreviment o el temor al contacte ja sigui físic o afectiu.

Són molts els factors que poden portar a una persona a desenvolupar un tipus de TOC, però molt sovint solem veure situacions traumàtiques i estressants a una primerenca edat com la causa de l’ansietat que hi ha de base en un TOC.

Les circumstàncies amb les quals més comunament ens trobem són: el bullying, els abusos físics o psicològics, la sensació constant d’abandó, l’alcoholisme o l’addicció per part dels pares, així com les baralles constants entre membres de la família, els pares excessivament autoritaris, sobreprotectores, moralistes, religiosos, etc.

En presència d’aquests factors, els nens amb una certa predisposició genètica comencen a generar la tendència típica de la personalitat obsessiva i a reprimir instints, pulsions i components de la personalitat. Tot això pot portar a l’aparició el trastorn obsessiu compulsiu.

Encara que, repetim, no sempre es donen aquestes circumstàncies en la infància o adolescència. El TOC és un fenomen complex, però el que sí que podem afirmar és que de base sempre hi ha una elevada ansietat.

Com afecta un entorn estricte a l’aparició del TOC Homosexual? 

Normalment el TOC de contingut homosexual indica:

 • Falta d’Atreviment Vital: por de viure, a ser un mateix, a expressar-se tal com és; i, sobretot, por de posicionar-se amb claredat i fermesa sobre els seus desitjos vitals.
 • Temor al contacte: por al contacte físic o afectiu amb persones del mateix sexe.

La persona amb TOC homosexual sol créixer en un ambient repressor, on no pot expressar-se. En aquest ambient, per exemple, pot estar mal vist expressar la sensibilitat o la creativitat. Pot ser que simplement sigui una cosa que no es fa en el seu entorn. O potser la persona té por d’expressar-se i que riguin d’ella.Per això, la persona amb TOC aprendrà a reprimir aquesta part de la seva personalitat.

I com afecta la moralitat (religiosa o no)?

Una cosa en comú en les persones amb TOC homosexual és que solen ser persones extremadament moralistes i que viuen la seva sexualitat amb una certa rigidesa.

Les persones amb TOC tenen les seves pulsions i instints reprimits per un gran nivell d’ansietat que porta experimentant des de fa molt. Un d’aquests instints reprimits és el sexual. La sexualitat està reprimida a un nivell inconscient fins que la ment comença a rebel·lar-se i apareixen les obsessions.

El TOC Homosexual té a veure amb els estereotips apresos?

El TOC de contingut homosexual no té a veure amb estereotips apresos.

Les persones coneixen la seva orientació sexual, independentment que l’acceptin o no. Saben si són heterosexuals, homosexuals o altres orientacions més obertes o que escapin a aquest binarisme. Però no és el mateix saber-ho i no voler acceptar-ho, que romandre en el dubte constantment, que és definitori d’un trastorn obsessiu.

Un trastorn obsessiu es basa en una ansietat interna molt alta i en bloquejos mentals. Una persona pot experimentar successos traumàtics o situacions estressants que van generant una alta ansietat al llarg de la seva vida. Això s’uneix a parts de la seva personalitat que són reprimides per un entorn sufocant.

Per exemple, darrere d’un TOC de contingut homosexual podem trobar a persones amb molta ansietat, persones amb problemes de contacte afectiu, persones amb la seva sensibilitat totalment bloquejada i coartada… Aquests són només alguns exemples.

Tampoc sol haver de veure amb tenir estereotips sobre les persones homosexuals, ja que el problema no és la possibilitat de ser homosexuals, sinó els pensaments obsessius i intrusius i els dubtes constants.

Per tant, no té a veure amb estereotips apresos. El que sí s’ha après és a reprimir la pròpia naturalitat i emocions, vivint una vida pensada en lloc de sentida i on la persona no pot ser ella mateixa. A això se li suma una enorme ansietat i com a conseqüència apareixen les obsessions.

Com es tracta el TOC homosexual?

Hi ha tres pilars bàsics per a tractar-ho:

1) Recuperar l’instint

2) Desbloquejar el sistema nerviós

3) Desenvolupar la personalitat reprimida

Després d’anys d’experiència i recerca terapèutica, hem vist que la persona amb TOC necessita recuperar la seva naturalitat i integrar aquesta part de la seva personalitat més sútil, emocional, creativa i assertiva; que ha reprimit per por del què diran. Necessita valor i determinació per a poder expressar aquests aspectes als quals ha hagut de renunciar en nom d’un comportament estereotipat.

També caldrà treballar per a reforçar els vincles afectius amb persones del seu mateix gènere, que han quedat minvats per aquesta ansietat.

Per això, treballem per a ajudar a la persona amb TOC a ser ella mateixa, a posicionar-se en la vida i a expressar-se amb llibertat i sota els seus propis criteris, i no amb les fèrries normes d’altres persones. Això redueix l’ansietat i, d’aquesta manera, les obsessions i compulsions.

Per què a vegades no considera al TOC homosexual com un TOC?

Hi ha moltes persones que consideren que el TOC homosexual no és en sí un TOC perquè pensen que és homosexualitat latent que comença a manifestar-se i que el que la persona fa és que no acaba d’acceptar-ho.

No és així per una senzilla raó: perquè en cap moment hi ha hagut constatació que se sentin atrets per persones del mateix sexe.

Simplement és un dubte ansiógena que genera molta preocupació i, com mai es pot constatar, el dubte mai para d’existir.

Les persones homosexuals no tenen un TOC homosexual.

En IPITIA, quan una persona és homosexual, no sólamente la secundem al 100%, sinó que els ajudem al fet que ho integrin i que ho visquin amb absoluta normalitat.

Però no s’ha de confondre una orientació sexual no acceptada amb un trastorn obsessiu.

Previous

Next