TOC religiós
Després de tota la sèrie d’articles publicats entorn dels diferents tipus de TOC (trastorn obsessiu compulsiu), podem comprovar l’heterogeneïtat de la malaltia que, sota les mateixes característiques (pensaments intrusius, recurrents i persistents) que generen gran temor i inquietud i que comporten una sèrie de conductes (compulsions) per reduir aquest temor, hi ha un divers ventall de pensaments que diferencien un TOC d’un altre.
El TOC religiós és un trastorn obsessiu que es dóna freqüentment, més del que la gent creu, encara que la majoria de les vegades és mal diagnosticat. En aquest article expliquem què és el TOC religiós, les seves causes més comunes i com es pot arribar a guarir.
Què és el TOC religiós?
El TOC religiós consisteix en una por profunda a pecar, cometre blasfèmia, o no ser prou bo com a persona. També els preocupa tenir pensaments “dolents” o “impurs”. Poden tenir por a no acabar en el cel, o al fet que Déu els jutja per qualsevol cosa que facin. Solen creure en un Déu sever que els condemnarà pel seu comportament i el seu món interior si no són “suficientment creients”. També hi ha persones que tenen por al fet que siguin posseïts pel diable si no es comporten bé o si “pequen” massa.
Les persones amb TOC religiós tenen un gran nivell de justícia i estan obstinats a fer sempre el “correcte”. Això els posa en molta tensió perquè no hi ha ningú que és capaç de fer tot de forma 100% correcta. Damunt poden dubtar sobre el seu comportament i sobre si han actuat bé. En situacions socials això causa que temin haver mentit mentre estaven parlant sobre un tema normal o que es preocupin sobre si les seves intencions eren realment positives quan han donat un compliment.
També poden sofrir d’imatges intrusives. Per exemple poden veure imatges de si mateix/a pecant o poden veure imatges sexuals d’una figura religiosa, la qual cosa és molt angoixant per a ells.
Després solen tenir dificultats per a la presa de decisions a causa que dubten entre si els seus actes depenen de la seva pròpia voluntat o de la voluntat de Déu. Per exemple poden dubtar sobre si estar en un matrimoni infeliç és la voluntat de Déu o si es poden separar i triar la felicitat. Poden pensar que sofrir és el que toca, i que fins i tot és una cosa que pot ajudar a purificar-te i a créixer. Això causa que es poden quedar en una situació que els fa estar infeliç durant molt temps
Què pot causar el TOC religiós?
Cada persona i cada nen necessiten un marc de referència en la vida. Una estructura que l’ajuda a entendre el món. Les persones que tenen TOC religiós molt sovint no han tingut aquesta estructura. Molts han vist a agressions entre els pares, alcoholisme o han estat descurats. Uns altres han sofert abusos sexuals per gent que tenia en alta estima, prèviament a l’abús, com a familiars, amics de la família o personal en un rol de poder (professors, cures, entrenadors). Aquestes situacions generen una gran ansietat interna en els nens i sovint també un gran sentiment de culpa.
Totes aquestes situacions són transgressions de límits. Situacions en què el nen no sap com reaccionar perquè són situacions sense lògica. Situacions en què no se sap ni es pot defensar. No hi ha un exemple ni un codi moral. Si no al contrari, moltes vegades hi ha un silenci imperatiu, una “omertà” (llei del silenci), que obliga al nen a seguir sofrint la mateixa situació amb la constant amenaça que si no ho fa, pot perdre l’aprovació de la seva família o el seu entorn o li faran mal a algú proper. Això causa que el nen no pugui compartir les seves experiències per comparar la seva situació amb situacions més sanes.
Com el nen no ha tingut cap tipus d’estructura a casa i no ha pogut aprendre un codi moral del seu entorn, el nen comença a necessitar una estructura molt rígida per compensar això. Necessiten que algú els guiï en els seus actes perquè a ells mateixos els costa jutjar els seus propis actes. Aquesta estructura la troben en la religió. Així mateix necessiten la religió per entendre i donar-li un significat a què han viscut. Llavors el nen transfereix de forma simbòlica el poder paternal a Déu.
No obstant això, per l’ansietat interna i la falta de valors propis es converteix en una font més de més ansietat.
Així mateix, una de les causes del TOC religiós és la sobreprotecció. Els nens que creixen en un ambient en què no han tingut llibertats solen créixer amb molta por. El fet que els seus pares o cuidadors no els deixen afrontar la vida fa que la temen amb una por excessiva. D’aquesta manera, els pares no han facilitat la generació d’una *psique forta i potent. Això és el que porta a les persones a buscar una estructura forta. Aquesta estructura la troben en la religió. No obstant això la por interna la converteix en trastorn obsessiu.
El TOC religiós també s’observa en famílies extremadament religioses. Com hi ha una moral rígida en l’entorn i un excés de normes i regles, el nen viu el món a través de la rigidesa. No és capaç de crear un judici propi, ja que el pensament lliure s’inhabilita. Per tant, qualsevol situació en què la persona hagi de prendre una decisió pròpia es converteix en una tortura.
De vegades la religió mateixa pot instigar por en el nen, ja que aquest encara no pot entendre ni racionalitzar conceptes com un Déu que ho veu tot i tot poderós.
També hi ha persones amb TOC religiós en què la culpa els pot generar el pensament que Déu estarà enfadat amb ells o que necessiten ser castigats pel que els ha passat.
Finalment un factor de manteniment important en l’edat adulta del TOC religiós és que a causa de la falta de valors i estructura pròpia, moltes persones amb TOC, d’adulta no han trobat el seu rol al món, o fins i tot han renunciat a les seves necessitats i desitjos. Això els causa molta ansietat interna i en conseqüència un increment en les obsessions i/o compulsions.
Com es pot guarir el TOC religiós?
Superar el TOC religiós és un procés delicat. S’ha de respectar la religió del client profundament però al mateix temps és important flexibilitzar la rigidesa interna. Cal ajudar al client a trobar els seus propis valors, ampliant la ment. És important que la persona aconsegueixi un judici just amb què ell/ella es senti còmode/a.
El Mindfulness també és una eina útil en el tractament de TOC religiós, ja que ajuda a la persona distanciar-se de la polaritat i el judici dur i també a deixar-se anar i a relaxar-se.
Després és essencial ajudar a la persona a processar els seus traumes i d’alliberar-li de la culpa que pot sentir.
També és important que ajudem a la persona a aconseguir la força per canviar les parts de la seva vida amb la qual no està content/a, com per exemple el treball, una relació de parella, la família o les relacions personals.
Treballem perquè la persona sigui capaç de reconnectar amb la passió i sortir del sofriment. Al fet que sàpiga que li agrada i que no, sense sentir que sigui jutjat per això. L’ajudem al fet que comenci a conquistar reptes en la vida real.
Es podria dir que és un treball per ajudar a la persona a trobar qui és sense la rigidesa, un procés al fet que C.G. Jung referia com individualització.
En resum, és un treball ardu que porta al fet que la persona es retrobi amb la seva essència i la seva capacitat de gaudir.
Si vols saber més sobre el TOC religiós o t’agradaria demanar una primera cita ens pots trucar-nos: + 34 935 282 353 o escriure’ns a info@ipitia.com
Articles sobre el trastorn obsessiu
El tractament del TOC infantil amb la metodologia Analítica- Experiencial.
CONTACTA AMB NOSALTRES
(+34) 935 282 353
(+34) 637 669 160
o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar, i et trucarm nosaltres, sense cost per tu
IPITIA NEWSLETTER
Vols rebre les notícies més rellevants del nostre centre?
T’informem de totes les novetats cada mes: noves activitats, tallers, xerrades i conferències, notícies del nostre centre, articles del nostre equip i molt més. Subscriu-te gratuïtament!
© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros