• Español
  • Català
  • English
  • Italiano
  • Français

TOC de Memòries Falses

Hi ha molt escrit sobre el TOC però la majoria de les persones segueix associant el TOC al rentat de mans o a la necessitat d’ordenar o netejar coses. No obstant això hi ha molts altres tipus de TOC que són tan o més freqüents. És per aquesta raó que fem aquesta campanya d’informació sobre els diferents tipus de TOC. El següent tema de la sèrie és el TOC de memòries falses.

En què podem ajudar-te?

 

Què es el TOC de Memòries Falses?

El TOC de memòries falses és un tipus de TOC en què les obsessions se centren al voltant de la possibilitat d’haver comès un delicte. Les persones que sofreixen d’aquest tipus de TOC dubten constantment sobre si han fet alguna cosa greu com matar o violar a algú. Aquests pensaments guanyen poder sobre el temps fins que la persona està convençuda d’haver-ho fet.

Freqüentment l’obsessió sorgeix per primera vegada a través d’un somni o una nit en que la persona es va alcoholitzar. El fet que la persona no va estar completament conscient crea l’espai perquè li entri el dubte sobre si pugués haver-ho fet.

A partir d’aquest primer dubte la persona comença a preguntar-se si aquesta memòria pot ser veritat o no. “Seria capaç de matar a algú?” “Com ho faria?” “Com ho rebutjaria el meu cos?”. El problema és que en pensar-ho més i més, la qual cosa era una memòria borrosa es converteix en una possibilitat. De fet la persona està creant records falsos que per culpa de l’ansietat són creïbles per a ell/ella. Això fa que la persona començi a estar cada vegada més convençuda que realment pot haver comès un delicte. El que va començar com un dubte pot convertir-se en una constant comprovació. “També em vaig estar rentant les mans després d’haver-li matat?” “M’he oblidat si he tancat bé la porta o no. Si em puc oblidar d’alguna cosa així també és possible que hagi comès un delicte.” “Què vaig fer a la festa sobre les 23.15? Si no m’enrecordo és que em puc haver escapat un moment per cometre el delicte; millor se’ls pregunto als meus amics”. De vegades les compulsions també poden estar relacionades amb la neteja. De manera inconscient la persona intenta, en aquest cas, “netejar o neutralitzar” el delicte que suposadament han comès.

Com les comprovacions solament tranquilitzen a la persona a curt termini, li entra cada vegada més por. Com a conseqüència les obsessions guanyen en força. És un cercle viciós de la qual cosa no sap escapar-se. No obstant això és possible sortir d’això com veurem més endavant.

En el TOC de memòries falses la persona pot despertar-se i realment viure les sensacions d’haver matat a algú sense haver volgut fer-ho. Es pot passar hores i hores preocupant-se pel dolor que li hagi causat a l’altra persona i per la por a ser descobert. Això fa que el TOC de memòries falses provoqui molta por en les persones que ho sofreixen. Però com és possible que una persona arribi a creure’s una memòria falsa? Explorem la resposta a aquesta pregunta en el següent paràgraf.

 

 

 

Com funciona el TOC de Memòries Falses?

El fet que algú pugui tenir TOC de memòries falses és a causa del fet que la nostra memòria no és infalible. Com no tenim espai per guardar tota la informació que ens arriba durant el dia, hi ha una part d’ella que no processem del tot conscientment. Això passa per exemple quan realitzem accions automàtiques com tancar una porta o conduir un cotxe. De vegades no t’enrecordes com has arribat a un lloc o un altre. També ens pot passar en una situació quan ens arriba molta informació alhora, com per exemple quan passeges pel carrer. Hi ha tants estímuls que no podem dirigir la nostra atenció cap a tots ells.

Aquesta informació que no és processada conscientment, sí arriba al nostre inconscient però de forma incompleta. Això causa que quan se’ns presenta informació relacionada a ella no som capaces de verificar si és certa o no. Aquestes dades llavors deixen un marge que és interpretable. Elizabeth Loftus va investigar aquest fenòmen per verificar la confiabilitat de testimoniatges de testimonis d’accidents. Ella va presentar informació falsa sobre accidents simulats. Els testimonis després es van recordar aquesta informació falsa com a veritable. Però és més, Wade et al. (2002), van descobrir que podem implementar records falsos en persones.

És a dir, podem manipular a una persona perquè s’enrecordi d’alguna cosa que mai han fet. En un experiment, els van ensenyar una foto d’un globus aerostàtic a nens i els van fer recordar un viatge en aquest globus, que mai havia passat. Un 50% dels nens va recordar el viatge com si hagués passat de debò. És cert que també van descobrir que és més fàcil implementar records falsos plausibles que no plausibles. No obstant això, en una persona amb una ansietat interna molt elevada, és possible que es comencin a recordar records falsos que no són plausibles per res. Això és el que passa en el cas de TOC de memòries falses.

A una persona sense TOC no li genera cap por el fet que hagi conduït una part del seu recorregut sense adonar-se. L’oblidar-se de parts d’una nit alcoholitzada potser fins i tot li fa riure’s de si mateix. No obstant això una persona amb TOC de memòries falses pot començar a dubtar sobre aquest espai blanc en el temps i començar a pensar que pot haver fet alguna cosa horrorosa en aquest moment.

El problema és que en pensar en què podria haver passat i què podria haver fet es fa més probable que la persona s’enrecordi de coses que no han passat. El recordar tots aquests (falsos) detalls i imaginar-se com hagués pogut realitzat el suposat delicte fa que al final s’implantin records falsos a si mateix/a.

 

Què causa el TOC de Memòries Falses?

El TOC de memòries falses és causat, com a molts altres tipus de TOC, per una ansietat interna molt elevada. En el cas de TOC de memòries falses l’ansietat està relacionada amb la poca integració de la personalitat. Les persones que sofreixen d’aquest problema no solen saber qui són o què els agrada. Els costa identificar les seves necessitats i els seus desitjos. Com a conseqüència no és infreqüent que treballin en un treball en el qual no estan a gust o que estiguin en una relació en que no estan contents/as.

Les persones amb TOC de memòries falses solen ser persones que han viscut tota la seva vida volent agradar als altres sense pensar en les seves pròpies necessitats, volent ser sempre bona persona. Això fa que no s’atreveixen a expressar emocions que ells veuen com a “negatives”. Tenen por de que al expressar-les, els altres els rebutjaran o empitjorarà la qualitat del vincle que tenen amb ells/as. Això els causa molta tensió interna i fa que quedin bloquejats/as.  

De la mateixa manera, els costa ser assertius i defensar els seus drets. Com d’una banda els costa identificar-los i d’altra banda tenen por d’una resposta negativa de l’altre, solen inhibir-se en comptes de reafirmar-se. Això els pot causar un esgotament intern i físic que empitjora encara més els símptomes.

Una altra causa que es dóna freqüentment en el TOC de memòries falses són manques afectives i/o opressió per part dels pares. Les persones solen haver viscut situacions molt dures a casa com a abusos, baralles o fins i tot ser abandonats/as per complet per (un de) els pares.

En alguns casos el TOC de memòries falses també pot ser causat per haver fet alguna cosa en el passat que la persona consideri incongruent amb si mateix/a. Per exemple l’haver assumit una situació difícil per sobreviure una realitat dura com la pobresa, pot fer que se sentin molt culpables. Es pot pensar en situacions com robar, mentir o realitzar un treball que va en contra dels seus valors. A la persona li costa assumir aquesta experiència com a necessària en aquesta etapa de la seva vida perquè no se senten identificades amb ella. Això pot fer que es generi una ferida i un sentiment profund de culpa en la psique, la qual causa una ansietat profunda.

Un altre factor important és que sovint la persona ha renunciat a gaudir de les seves activitats diàries. Simplement treballa perquè toca, o perquè es pot guanyar diners amb això, no perquè estigui a gust. No té molts entreteniments perquè a casa es dedica a netejar o a altres activitats obligatòries. Normalment hi ha un gran sentiment de culpa quan la persona es dedica a qualsevol altra activitat que no sigui “útil” en la seva visió, la qual cosa li porta a distanciar-se cada vegada més de les coses que li donen plaer en la seva vida.

toc memorias falsas mindfulness

Com es pot superar el TOC de memòries falses?

Per sortir del TOC de memòries falses cal ajudar-li a la persona a integrar la seva personalitat. Cal ajudar-li a descobrir els seus gustos, els seus desitjos i les seves inquietuds. Tot això li ajuda a la persona al fet que a poc a poc vagi descobrint qui és de debò i a deixar de pretendre ser algú pels altres.

De la mateixa manera és important ensenyar-li a la persona a ser assertiu/a i a dir que no. Això ajuda al fet que la persona guanyi en espai vital per poder realitzar les coses que realment li omplen. També li dona cert poder enfront del seu entorn perquè no s’aprofitin d’ell/ella. Tot això ajuda al fet que preservi la seva energia i al fet que es pot presentar cada vegada més segons la seva naturalessa veritable.

Així mateix ajudem a la persona a expressar les emocions negatives. Això ajuda al fet que li baixi la tensió i l’ansietat interna i també al fet que comenci a florir la part de la personalitat que és més positiva. Això és important perquè la persona normalment no s’adona que en reprimir la seva part “fosca” també està reprimint la resta del seu ésser i la seva personalitat. Així mateix és essencial ajudar a la persona a integrar tot el seu ésser i a fer les paus amb el passat perquè li disminueixi la culpa i li baixi l’ansietat.

De la mateixa manera el Mindfulness pot ajudar a crear una distància més objectiva entre la persona i els seus pensaments. Així mateix ajuda a la persona a relaxar-se de forma activa. Això li pot ajudar a sentir-se més present i a baixar el seu nivell d’ansietat.

Després és molt important que la persona integri la passió en la seva vida. Cal ajudar-li a explorar el què li fa vibrar. Portem a la persona a un autodescubriment profund perquè pugui recuperar totes aquestes parts de la seva personalitat que estaven bloquejades. També és important ensenyar-li a descansar i a prendre el temps necessari per a les seves activitats d’oci sense sentir-se culpable per això.

El TOC de memòries falses genera molt malestar però es pot sortir d’això. Si vols saber més sobre el TOC de memòries falses o t’agradaria demanar una primera cita ens pots trucar: +34 935 282 353 o ens pots escriure a info@ipitia.com.

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

(+34) 935 282 353

(+34) 637 669 160

o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar, i et trucarm nosaltres, sense cost per tu

3 + 3 =

IPITIA NEWSLETTER

Vols rebre les notícies més rellevants del nostre centre?

T’informem de totes les novetats cada mes: noves activitats, tallers, xerrades i conferències, notícies del nostre centre, articles del nostre equip i molt més. Subscriu-te gratuïtament!

* indicates required
Política de Privacitat

© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros