TOC de malaltia
Després de tota la sèrie d’articles publicats entorn dels diferents tipus de TOC, Trastorn Obsessiu Compulsiu, podem comprovar l’heterogeneïtat de la malaltia que, sota les mateixes característiques: pensaments intrusius, recurrents i persistents que generen gran temor i inquietud i que comporten una sèrie de conductes (compulsions) per reduir aquest temor, hi ha un divers ventall de pensaments que diferencien un TOC d’un altre.
Avui coneixerem el TOC de malaltia del qual hi ha molt poca bibliografia i es confon en moltes ocasions amb la Hipocondria. El TOC de malaltia es caracteritza per la por obsessiva a contreure una malaltia concreta i fins i tot viure sota la convicció de patir-la.
La por té una funció bàsica i fonamental: la supervivència. Acompanya a qualsevol ésser humà com també a la resta de mamífers i és considerat una de les emocions primàries i instintives que ens ha permès adaptar-nos al mitjà. Sense por moriríem.
El problema es genera al moment en què es converteix en disfuncional i en lloc de protegir-nos d’un perill dificulta la vida com ocorre en el Trastorn Obsessiu Compulsiu de malaltia.
En què podem ajudar-te?
Què és el TOC de malaltia?
El TOC de malaltia és la por obsessiva i persistent a contreure una malaltia concreta. La persona que ho pateix no pot controlar els seus pensaments intrusius i l’única manera que troba de reduir l’ansietat que li produeix és comprovar (compulsió) que no la té i generar una sèrie de rituals per reduir l’ansietat i la por de contreure la patologia.
La compulsió de comprovació pot variar: des d’anar a diferents especialistes mèdics, acudir a urgències, fer-se diferents proves o anàlisis, indagar en internet sobre la simptomatologia i causes d’aquesta malaltia, evitar per tots els mitjans qualsevol situació que considerin de perill i obsessionant-se a veure totes les possibilitats que els porta a poder patir-la. És propi del TOC la ideació errònia de les causes de contreure la malaltia (causes externes) creient d’una forma irracional i inconscient que per exemple poden patir una malaltia si respiren prop de qui ells consideren malalts o ben tocant objectes o àrees que hagin pogut tocar persones que al seu criteri irracional tenen càncer, VIH…
Es poden generar compulsions en forma de rituals de diversos tipus sent aquests els més freqüents per a aquest tipus de TOC:
Rituals mentals repetició de frases, comptes numèrics que en repetir calma l’ansietat i la possibilitat de contreure la malaltia segons el criteri de qui ho fa. És un ritual més comú en les persones que tenen por a patir una malaltia mental.
Rituals de neteja per protegir-se de les possibles zones contaminades per la malaltia
Rituals de lavatori com dutxar-se o netejar-se les mans després d’estar exposat a les zones que hagin considerat de perill.
Les malalties poden ser diferents, segons cada pacient, sent les pors més comunes les malalties de transmissió sexual VIH/Sida, VPH… patir una malaltia psicòtica com podria ser l’esquizofrènia o la perduda de judici i el càncer.
Les persones que pateixen aquest tipus de *TOC inicialment es tornen més sensibles a les sensacions del cos, encara que a mesura que avancen les obsessions són els estímuls externs els que preocupen més. Per exemple, si té por a tenir VIH evitar tenir contacte amb persones homosexuals, sense ànim de discriminació, ja que els pensaments són recurrents i irracionals i en estat de consciència saben que no és així. No volen tenir aquest tipus de pensaments, és la causa principal del seu dolor i sofriment.
És ocasions la línia de separació entre el TOC i la Hipocondria és molt prima sent la hipocondria un diagnòstic diferencial comú en el TOC de malaltia. A continuació, presentem un quadre on es poden veure les principals diferències entre tots dos.
Quines són les Causes del TOC de malaltia?
El TOC de malaltia igual que la resta de Trastorns Obsessius Compulsius té un factor en comú: L’ansietat. Les persones amb TOC han estat sotmeses a un estat ansiós abans i durant el desenvolupament de la mateixa patologia amb alteracions de l’estat d’ànim.
L’ansietat es manifesta a través de la por obsessiva, en aquest cas la malaltia, que s’ha gestat per múltiples factors:
Factors interns i condicionats per la susceptibilitat genètica* (familiars de primer i segon grau amb trastorn obsessiu) com a factors externs i condicionats per l’ambient (excés de control i sobreprotecció pels pares o en defecte d’això abandó familiar, assetjament escolar, abús…) La suma de tots dos factors va construint una identitat allunyada de la naturalesa instintiva de l’individu generant una personalitat ansiosa que en situacions d’estrès i/o traumàtiques desencadenen el desenvolupament del TOC (la situació traumàtica pot variar, però en cas de TOC de malaltia és bastant comuna la mort o malaltia greu d’algun familiar o persona propera).
Predisposició genètica: també anomenat susceptibilitat genètica, és a dir, la influència en el fenotip d’un organisme individual, la qual cosa vindria a ser la capacitat d’un individu a desenvolupar una malaltia. Dada important: el fenotip pot ser modificat per les condicions ambientals.
El significat simbòlic que hi ha al voltant de la malaltia vària depenent de l’experiència vital i la configuració psíquica de la persona trobant en la malaltia una resposta paralitzant enfront de la vida i que s’haurà de treballar en teràpia.
La falta d’equilibri entre l’estat de consciència i l’instint es manifesta en una experiència vital molt pobra, falta d’estimulació sensorial i de *eros (plaure, desig, libido…) que manté a la persona en un estat de mort en vida.
Així com l’estat d’ansietat és fàcil de detectar, la depressió, en moltes ocasions emmascarada, té una comorbiditat molt alta en pacients amb TOC de malaltia, no en conseqüència del TOC sinó de situacions personals no superades ni resoltes abans de l’aparició del trastorn i agreujant-se enfront del mateix.
La formació reactiva front un desig inconscient cap a un ser estimat que sota l’aparença d’amor i proximitat amaga la por a haver de cuidar d’ell manifestant-se amb la por obsessiva al fet que pugui contreure una malaltia.
Com tractar el TOC de malaltia per a la seva dissolució?
Per a la dissolució del TOC de malaltia com la de qualsevol altre tipus de TOC iniciarem un procés analític per entendre d’una forma concreta i específica els motius que han causat a la persona a patir el trastorn. Localitzar la font d’ansietat i desemmascarar l’estat depressiu.
Conèixer en profunditat a la persona, la seva identitat, personalitat i experiències vitals amb la finalitat de sanar el seu passat i el seu present, prendre consciència de qui és i poder viure lliurement en equilibri entre la seva pulsió instintiva i la seva consciència.
En la teràpia fomentem la independència perquè la persona pugui prendre decisions honestes amb si mateixa i sobre la seva vida sense pensar en el que els altres esperen d’ells. A més ajudem a la persona a crear un fort sentit de comunitat i pertinença.
L’ajudarem a trobar sentit a la vida i descobrir el que li fa vibrar i el que li fa sentir complet. Aquest procés, normalment desperta moltes pors i barreres i requereix temps d’adaptació. Nosaltres ajudem al pacient a enfortir-se amb la finalitat de superar-los.
Amb el Mètode Analític Experiencial treballarem l’activació de les pulsions a través d’esports específics com pot ser la boxa, l’escalada, el contacte amb la naturalesa…. I a través d’exercicis corporals i psicodramàtics donar un espai a l’experiència que amb èxit la persona haurà de posar en pràctica en la vida.
Si vols llegir més sobre el tractament que utilitzem per guarir el TOC de malaltia fes clic en el següent vincle:
Si vols saber més sobre el TOC de malaltia o t’agradaria demanar una primera cita ens pots cridar: + 34 935 282 353 o escriure’ns a info@ipitia.com.
CONTACTA AMB NOSALTRES
(+34) 935 282 353
(+34) 637 669 160
o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar i et trucarem nosaltres, sense cap cost per a tu
© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros