• Español
  • Català
  • English
  • Italiano
  • Français

Com deixar d’anul·lar la teva ment per sortir del TOC

Com deixar d’anul·lar la teva ment per sortir del TOC

Anul·lar la ment és un factor important en el manteniment del TOC. És un mecanisme que utilitzem de manera inconscient per afrontar l’ansietat. Es pot traduir a plantar-te en el sofà quan arribes a casa, a mirar la televisió sense assabentar-te del que estàs veient, a mirar Facebook durant hores o a jugar jocs de breu durada en el mòbil.

Per què ens és tan atractiu realitzar aquestes activitats? I per què és tan difícil deixar-les? En aquest article s’explicarà per què anul·lem la ment, com influeix en el TOC i com podem deixar de fer-ho.

Per què anul·lem la ment?

Hàbit

Un factor important en l’anul·lar la ment és que l’activitat es pot haver convertit en un hàbit. És una activitat que considerem com a normal o “divertit” però que en realitat no aporta gens important a la nostra rutina. Com en molts hàbits també hi ha un component d’addicció en l’hàbit d’anul·lar la ment.

Addicció passiva

D’altra banda l’anul·lar la ment és una activitat passiva. No fa falta que ens esforcem per tenir un estímul positiu. El cervell humà no està acostumat a aquesta falta d’esforç que té recompensa igualment i per tant es torna addicte fàcilment. El problema és que en realitat l’estimulació que pot produir una activitat passiva és mínima. És per tal raó que a llarg termini mirar la TV o jugar jocs de breu durada ens poden produir fins i tot sentiments depressius. Això pansa perquè no hem aconseguit gens; és a dir no hi ha el factor “aconsegueixo” i així mateix no hem afrontat la nostra situació.

Allunyar-nos de les nostres preocupacions

Anul·lar la ment serveix per no pensar, per allunyar-nos de les nostres preocupacions. Per no haver de començar a actuar. Ens estem calmant a poc a poc fins a arribar a un estat d’aparent homeòstasi. No obstant això, aquest estat ens porta a la frustració a llarg termini perquè no aconseguim el que ens agradaria aconseguir.

“Relaxació”

Un altre factor és que tenim associats el mirar la TV i altres activitats que anul·len la ment a “relaxar-nos”. No obstant això, en mirar la TV no ens relaxem de debò, solament estem donant impulsos passius al nostre cervell per no haver de fer-ho nosaltres mateixos.

Com influeix en el TOC?

Anul·lar la ment és una manera d’evadir i d’escapar-nos. Anul·lar la ment és fàcil, és molt més difícil viure la vida. Ens comporta a estar en un estat d’estancament que ens impedeix sortir de la nostra zona de confort. Així mateix perdem temps que podríem aprofitar per a altres activitats que ens podrien aportar passió, reptes i possibles sortides del TOC.

Com es pot deixar d’anul·lar la ment?

Per deixar d’anul·lar la ment cal entrenar la consciència. Cal adonar-se del que estàs fent. I sobretot cal adonar-se de què estàs fugint.

Eliminar totes les activitats que et permeten anul·lar la ment

Com a primer pas cal eliminar totes les activitats que ens permeten anul·lar la ment. Veure la TV, mirar el Facebook, jugar jocs de breu durada, mirant videos en YouTube. Això pot ser molt difícil però et servirà molt per al següent pas.
Quan l’hagis fet és possible que et trobis en un buit; i que et ve la pregunta Què faig ara? Ara cal començar a omplir aquest temps amb activitats que et motivin i que t’interessin de debò.

Intenta pensar en quines coses t’omplirien i quines activitats et podrien suposar un repte. Activitats que t’omplen són importants per ser congruent amb tu mateix/a. Pren-te-les com la teva teràpia personal i no deixis que altres coses s’interposin. Exemples poden ser: viatjar, estudiar, ballar, cuinar, anar a la naturalesa, o fer manualitats.

D’altra banda és molt important tenir activitats en la teva vida que et suposen un repte, quan tens TOC. Exemples poden ser: escalar, fer teatre, fer kickboxing, o muntar a cavall; sempre que et despertin un mínim de por. El moment que actives de manera intensa el sistema nerviós, et relaxaràs i et relaxaràs de debò.

Elevar la consciència

Una altra part molt important a deixar d’anul·lar la nostra ment és que elevem la nostra consciència. Hem de créixer de l’alguna forma. Una manera potent d’aprendre a ser més conscient del nostre món interior, i a relaxar-se de debò, és el Mindfulness. El Mindfulness consisteix d’una sèrie de tècniques de meditació i relaxació. És fàcil d’implementar en la vida diària i pot proporcionar molts beneficis. Altres maneres poden ser: llegir llibres profunds, desenvolupar activitats espirituals, o començar activitats creatives com pintar o tocar un instrument.

Observar

El següent pas és observar de què estàs fugint realment. Això és un pas difícil i molta gent pensa que solament està fugint dels símptomes del Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC). Però això no és veritat. Darrere del TOC sempre hi ha una ansietat més profunda. Aquesta ansietat sol estar relacionat amb el fet que estem descontents amb alguna part de la nostra vida. Pot ser que fa temps que ens hagués agradat deixar el nostre treball i començar la nostra pròpia empresa. És possible que hàgim pres decisions que s’han vist influenciades pels altres. Igual ens hem desviat del que ens sentim apassionats o ni tan sols ens hem deixat l’oportunitat d’explorar que seria això que ens apassiona.

Actuar

Quan hàgim observat què és el que ens molesta o què és el factor de la nostra vida amb que no estem contents hem d’actuar. Hem de trencar amb la nostra rutina i optar pel que realment ens omple; hem d’afrontar-nos amb les persones que ens tracten malament i haurem de fer canvis importants en la nostra vida que igual no agradaran al nostre entorn. Això significa que haurem de sortir de la nostra zona de confort la qual cosa no és fàcil. No obstant això és la manera per sortir del TOC.

Com has vist l’anul·lar la ment ens dificulta sortir del TOC. Per tant és molt important deixar de fer-ho i omplir aquest temps amb activitats que t’apassionin i al mateix temps elevar la consciència. Finalment has d’observar de què estàs fugint quan anul·les la ment i enfrontar-te a la situació.

Si portes temps anul·lant la ment i si t’és difícil deixar de fer-ho és recomanable que busquis ajuda professional d’un psicòleg. Si vols saber més sobre el TOC posa’t en contacte amb nosaltres a través de Tel. 93 528 23 53 o a través del formulari de contacte.

Lisette Zeeuw

Psicóloga Clínica

IPITIA

Previous

Next