• Español
  • Català
  • English
  • Italiano
  • Français

Com millorar la meva vida sexual quan tinc TOC

Les relacions sexuals són una part vital de la vida. Desafortunadament el TOC i l’ansietat poden fer que et sentis bloquejat/a en elles o que no puguis gaudir-les en la seva plenitud.

En aquest article es comentaran uns dels principals problemes i barreres que poden influir en les nostres relacions sexuals i com solucionar-los per millorar la nostra vida sexual.

La monotonia

Per a moltes persones amb TOC, el sexe s’ha convertit en alguna cosa rutinària. Sense adonar-se, s’ha tornat cada vegada més automàtic. Uns petons ràpids, uns tocaments superficials i línia recta cap a la penetració. No hi ha espai ni temps per a preliminars per gaudir. Deixem de canviar de lloc, el moment acaba sent sempre el mateix. Ens comencem a conformar amb un extracte de sexe i perdem la dimensió que justament fa que sigui interessant.

Tot això disminueix el plaer i el desig que podem sentir. Per això és important trencar la monotonia i no simplement acabar acceptant la situació.

Per què m’és difícil trencar amb la monotonia en el sexe?

La majoria de les persones amb TOC tenen por a variar, por al fet que la seva parella els digui que són uns pervertits, por al fet que no ho sabran fer bé, por al fet que l’altre no voldrà accedir.

No obstant això, cal trencar aquestes barreres. Molt sovint les nostres parelles tenen les mateixes pors que nosaltres; i el fet de superar-lo junts pot ser molt enriquidor i excitant. A més, cal pensar que no hi ha gens rar en el sexe, simplement hi ha gustos i aquests solen ser diferents per a cada persona. Es tracta de descobrir quins són els teus i els de la teva parella sense jutjar-vos.

Què haig de fer per trencar la rutina?

Cal despertar el Dionisíac i l’Eròtic, dues de les energies vitals que solen estar bloquejades en el TOC. Cal activar tots els sentits, explorar, jugar i aprendre a gaudir. Diversos factors poden ajudar en aquest procés:

  • Focalitzar-se en tot el cos. És important que el sexe no només se centri al voltant de la penetració i els genitals. Cal activar tot el cos. Pot ser molt interessant redescobrir a la teva parella i tocar i acariciar de nou totes les zones del seu cos, des de les cames, fins al coll, l’interior dels braços, els dits, la cintura, les orelles. L’important no és arribar a estar excitat/a, sinó ressuscitar i gaudir totes aquestes sensacions que potser has deixat de costat durant molt temps.
  • Compartir fantasies. És molt recomanable que comparteixis les teves fantasies sexuals amb la teva parella. No només pot ser excitant fer-ho, sinó que les nostres fantasies també poden ajudar-nos a integrar noves activitats dins de la nostra rutina sexual. Pots descobrir gustos i desitjos que no t’esperaves de la teva parella i compartir-ho pot ajudar-te al fet que t’atreveixis a provar algunes d’elles. No significa que calgui fer reals totes les teves fantasies, però podeu provar aquestes coses que us semblin més interessants als dos.

Hi ha moltes parelles que els agradaria provar coses noves: altres llocs que sempre el mateix llit, tenir relacions en un lloc públic, roleplayings (fingir que ets una altra persona o interpretar un personatge), utilitzar joguines com un vibrador o esposes, o ser submís o dominant durant el sexe. És important saber que no hi ha fantasies rares. Es tracta de normalitzar el fet de tenir curiositat.

  • Trenca la rutina.Per millorar la teva vida sexual és molt important que trenquis els teus esquemes. És molt probable que hagis creat una rutina en la qual et sentis còmode. Havent sopat, el dissabte a la nit quan els nens dormen, quan estem de vacances. El problema amb aquestes rutines és que maten el desig. Poden restringir cada vegada més les possibilitats per tenir sexe. Per exemple és molt probable, que quan estàs cansat/a, quan el llit no està fet, quan hi ha coses a fer descartes ràpidament el sexe, fins i tot si tens desig en aquell moment. Al final no queden moments “perfectes” per tenir relacions. Per això és tan important trencar tots els teus esquemes i tenir sexe a qualsevol moment, amb poc o molt temps, quan la casa està bruta o neta, no importa. De fet veuràs que és encara més important tenir sexe en aquests moments, perquè pot ser més excitant i fins i tot divertit.
  • Sorprendre a l’altre o a tu mateix/a. Per mantenir una vida sexual interessant a llarg termini, també pot ajudar que sorprenguis la teva parella. Cal pensar que el sistema nerviós respon més potentment amb persones i situacions noves. Per això el desig sol ser més gran en l’inici de la relació. Tot és nou, tot és una exploració. No obstant això, quan la relació avança solem caure en una rutina automàtica amb el sexe. Fem sempre més o menys el mateix, en el mateix lloc i amb la mateixa persona. Cal pensar que no és molt lògic que esperem que les mateixes coses ens segueixin excitant després d’anys de repetir el mateix una i una altra vegada. Imagina que això s’apliqués al menjar i que repetíssim el mateix plat durant anys. És molt probable que ni tan sols et vingués de gust després d’un temps, fins i tot si aquest plat en particular t’agradava molt. Per això és important que introduïm estímuls nous en el llit. Pots pensar a posar-te roba sexy, esperar nu/a a la teva parella, comprar una nova joguina, organitzar un sopar romàntic, pretendre no conèixer-vos; quedar en un bar i intentar seduir a la teva parella en un lloc públic. La idea és experimentar amb experiències noves per seguir estimulant-te a tu i a la teva parella.

 

Obsessions o rituals que interfereixen

Moltes persones amb TOC es troben amb pensaments intrusius que els arriben en el moment en que tenen relacions sexuals.

Per desconnectar dels pensaments és important despertar els nostres sentits. Hem de focalitzar-nos al màxim en el que estem fent. Intenta sentir la pell de l’altre, centrar-te en les sensacions que et produeix, sentir les expressions de l’altre, olorar-lo, veure’l.

Si et costa molt focalitzar-te en els teus sentits et pot ajudar la pràctica del mindfulness. El mindfulness ens ensenya com viure al moment, no només al llit, sinó també en la nostra vida diària. Això ajuda a que ens sentim més relaxats i més presents en tot el que fem. Així mateix, ajuda a reduir l’ansietat que ens poden estar causant les obsessions.

També pot ajudar a prendre un paper més actiu o intensificar el sexe. Si notes que s’et va la ment, pot ajudar a focalitzar-te un moment en l’altre, canviar de posició, canviar d’escenari o utilitzar un vibrador o un altre tipus de joguina. Es tracta d’activar el sistema nerviós i tornar a l’instint, gaudint i despertant cada vegada més els nostres sentits.

 

Problemes per entregar-se

Molts homes i dones tenen problemes per entregar-se o deixar-se anar en el sexe. Tendeixen a pensar en les seves relacions sexuals en comptes de gaudir-les. Els costa integrar la imatge sexual de si mateixos en el seu autoconcepte, perquè no són capaços de compaginar-la amb la imatge que tenen de si mateixos durant el dia. Això pot ser degut a que li han inculcat que el sexe és dolent, brut o que no s’hauria de fer fora del matrimoni. Aquests pensaments poden fer que et sentis brut/a o dolent/a mentre tens sexe. També pot tenir a veure amb una baixa autoestima.
En conseqüència, es pot arribar a evitar certs actes sexuals com el sexe oral o altres preliminars. En comptes d’això, la persona pot preferir fixar-se en el plaer de la seva parella perquè li fa vergonya ser el centre d’atenció o fins i tot perquè pensa que no s’ho mereix.
Donar-se i relaxar-se és molt important per poder gaudir i tenir orgasmes.

¿Com es pot millorar la capacitat per donar-se en les relacions sexuals?

Primer de tot és important que milloris la relació amb el teu propi cos i que aprenguis que tu et mereixes tanta cura al llit com l’altre.
Per aprendre a donar-se cal deixar-se estimar i deixar-se seduir. Per practicar això has de permetre que la teva parella només es fixi en tu. Durant un moment, no li facis res a la teva parella, només deixa que l’altre et “cuidi”. És possible que això et faci sentir malament o sobre estimulat / a, però si persisteixes i ho repeteixes, el teu sistema nerviós aprendrà a relaxar-se. El cos ha d’incorporar una nova imatge del sexe que només es basi en les experiències; i no en creences dels altres. Per això és important tenir experiències en què no intentis controlar la situació.
Una altra cosa que també pot ajudar és començar a cuidar-te més fora del llit. Dóna’t algun caprici, permet-te un massatge de tant en tant, pren-te un cafè al bar en lloc de a casa o compra’t roba nova. Tot això li dóna un senyal al teu inconscient que et mereixes aquesta cura, la qual cosa pot ajudar a que pugi la teva autoestima. Això pot traduir-se en què el cos i la ment també permetin més cuidats al llit.
També és recomanable que facis coses noves al llit que et vingui de gust provar. És important combatre la imatge de monjo / a que pots haver projectat sobre tu mateix / a. Al llit està permès ser una persona més solta, més apassionada, amb gustos particulars i específics. El fomentar aquesta part de la teva personalitat a través de noves experiències fins i tot pot ajudar a sentir-te més solt / a i alliberat / a en la teva vida diària.

Es possible millorar la teva vida sexual

En aquest article hem parlat dels problemes més comuns que tenen persones amb TOC amb el sexe. Com hem comprovat molts d’aquests problemes tenen a veure amb la monotonia, la por a provar coses noves, i problemes per donar-se. És possible superar aquests problemes. No obstant això, pot ser difícil fer-ho pel teu compte.
Si després de llegir aquest article t’agradaria saber més sobre com millorar la teva vida sexual o t’agradaria demanar una visita, ens pots trucar a +34 935.282.353 o escriure a info@ipitia.com.

Lisette Zeeuw

Psicòloga Clínica

IPITIA

Previous

Next