L’homosexualitat és una variant de la conducta sexual que comparteix, aproximadament, un deu per cent de la població mundial. La seva visibilitat social depèn de les lleis i costums de cada país, per tant és més lògic que en l’Europa liberal estigui més normalitzada, o en procés de normalització, que en altres zones del planeta on la religió té més pes tant institucional com a psíquic.

Amb aquesta introducció vull aclarir que l’homosexualitat forma part de la “normalitat” de la conducta humana. Una altra cosa és com es visqui per part cada individu, si des del conflicte intern que condueix a la repressió, des de la promiscuïtat psicopàtica o des d’una naturalitat tranquil·la i serena que porta a la cerca de relacions estables amb algú del mateix sexe.

Dit això la qüestió és per què hi ha homes joves, i no tan joves, heterosexuals que viuen amb la por a “que els agradin els homes”. En IPITIA hem tractat ja a molts pacients amb aquesta obsessió, alguna cosa que, en alguns casos, els arriba a turmentar.

Semblaria indicar que, en aquest trastorn, hi ha una tendència homosexual reprimida o bloquejada que tracta d’obrir-se pas mitjançant imatges recurrents que apareixen en la ment de la persona, o ben sentint-se impressionats fins al punt d’entrar en conflicte quan veuen pel carrer, en una pel·lícula o en un bar a un home atractiu.

Falta d’atreviment

Però no és així, vaig a simplificar el que passa en realitat, no es tracta de fer una tesi sobre això. Aquesta “por a ser homosexual” està indicant una “falta d’atreviment vital”, una tendència a ser covard, a voler estar d’acord amb tothom o a sotmetre’s a altres homes. A un nivell inconscient en l’home heterosexual, les imatges homosexuals, he descobert en el meu treball terapèutic que estan connectades amb la “por a viure, a ser, a expressar-se i sobretot a posicionar-se amb claredat i fermesa”.

Temor al contacte afectiu

Això d’una banda i per una altra també, i paral·lelament, existeix el temor al contacte afectiu amb persones del mateix sexe. És a dir ens trobem normalment amb joves amb temors vitals ocults al mateix temps que no tenen vincles afectius físics (abraçades per exemple) amb altres homes.

En el treball terapèutic tractem de portar a aquest home heterosexual a viure amb atreviment, seguretat i decisió, al mateix temps que li animem al fet que vagi expressant el seu afecte de manera més visible amb altres persones, tant dones com altres homes.

I això fa que el problema se superi.

Si desitja més informació sobre la teràpia o resoldre qualsevol dubte o aclariment pot trucar-nos al 935 282 353 o posar-se en contacte amb nosaltres a través del formulari web.

Damián Ruiz

Psicòleg Clínic

Analista junguià

Director del IPITIA