Què és el Trastorn Obsessiu Compulsiu
Què és el TOC?
Un trastorn obsessiu, compulsiu o no, és una malaltia psicològica que es produeix per un elevadíssim nivell d’ansietat. Això es manifesta en l’aparició de pensaments repetits entorn d’un o diversos temes. Si l’ansietat és més elevada es poden arribar a produir actes compulsius o rituals, ja siguin conductuals o mentals, amb la finalitat de contenir els temors que produeixen aquests pensaments.
Per tant, per a reduir les manifestacions obsessives, el primer pas és reduir molt aquesta ansietat. Si fem desaparèixer l’ansietat podem arribar a fer desaparèixer les obsessions.
Índex de continguts
- Símptomes del TOC
- Quines són les Obsessions més comunes
- Causes del TOC
- Es pot superar un TOC?
- La nostra metodologia de tractament del TOC
- Modalitats de teràpia
Símptomes del TOC
Hi ha dos símptomes principals. El grau en el qual es manifesten pot variar des d’una cosa breu i puntual fins a símptomes recurrents que comporten una gran quantitat d’energia i temps.
Trastorn obsessiu “pur”
Què són les Obsessions?
Les obsessions són pensaments, imatges o pors que els vivim com a intrusius i que provoquen malestar. Poden aparèixer de diverses formes i arribar a ocupar tot el dia. Sí, hi haurà moments en què et sentis millor o en els quals et distreguis temporalment, però sempre serà present. Alguns temes recurrents són:
- Fer mal a algú.
- Ser homosexual.
- Por de ser pedòfil.
- Què pensaran de mi?
- Què diran?
- La culpa i/o el pecat.
- Comptar/ordenar.
Quan el TOC es manifesta exclusivament mitjançant obsessions, estem davant un trastorn obsessiu que podríem definir com a “pur”, per a indicar que tot el procés es desenvolupa exclusivament de manera mental, sense necessitat d’actes i rituals externs (compulsions) . Si també apareixen compulsions o rituals, que responen a un major grau d’ansietat, estem parlant de Trastorn Obsessiu Compulsiu. És fàcil confondre les etapes d’un TOC, ja que moltes vegades les compulsions es manifesten com exclusivament mentals, mitjançant repetició o comprovacions.
Obsessions i Compulsions: el Trastorn obsessiu-compulsiu
En aquest cas, a més del pensament obsessiu, també es realitzen rituals o actes que tenen la finalitat (il·lusòria) d’intentar reduir l’ansietat que provoca l’obsessió.
Què són la Compulsions?
Donada l’ansietat produïda per les obsessions, les persones amb TOC busquen alguna cosa per a alleujar la por constant, una tasca l’efecte de la qual es pot observar en poc temps, per a sentir que almenys això està en ordre. Així apareixen els rituals o compulsions. No obstant això, aquests rituals, en lloc d’alleujar, poden agreujar el TOC i convertir-se en una obligació que cal realitzar per a evitar que passi una cosa negativa. Per exemple: “si no comprovo cinc vegades que he tancat el gas, explotarà la casa”.
Per què les persones amb TOC no aconsegueixen parar les obsessions i/o rituals?
És una molt bona pregunta i té molt a veure amb les causes del trastorn obsessiu compulsiu.
Moltes persones amb TOC (i també persones sense TOC), pensen que el problema que tenen són les obsessions i rituals. No obstant això, les obsessions i rituals són la conseqüència d’un nivell molt alt d’ansietat. És només la punta de l’iceberg, la qual cosa podem observar.
Per tant, per a curar el TOC s’ha d’analitzar què és el que actualment està causant aquesta ansietat en la teva vida. Per a moltes persones amb TOC la resposta serà “no estic content amb el meu treball, ho faig perquè guanyo diners/els meus pares volien que faria això/és més fàcil seguir que canviar”, “no expresso el que realment vull/necessito/sento per por del que pensaran els altres”, “tinc moltíssima energia, però no l’allibero perquè no sé què passaria si ho faria” o “El que faig realment no m’apassiona, però no m’atreveixo a fer el que m’agradaria de veritat”. En conseqüència, moltes persones amb trastorn obsessiu compulsiu viuen una vida que no correspon amb els qui són de veritat. Això no sols implica molta energia, sinó també el fet de no poder ser tu mateix/a i no deixar-te conèixer de veritat, de no actuar amb naturalitat i espontaneïtat, de pensar en la vida en lloc de viure-la, de no deixar-se conèixer veritablement: al final, això és el que causa tant de dolor a les persones amb TOC.
No obstant això, moltes persones amb TOC i també moltes teràpies avui dia es fixen a reduir els símptomes en comptes de buscar la causa de l’ansietat.
En Ipitia creiem que és absolutament necessari treballar en la causa de l’ansietat perquè la persona es pugui arribar a alliberar del TOC. Això a vegades requereix canvis importants però sempre porta al fet que la persona sigui més congruent amb qui és, al fet que visqui amb més passió i que faci les coses que li vinguin de gust sense pensar tant en el judici dels altres.
Quines són les Obsessions més comunes
El contingut d’un trastorn obsessiu pot ser molt variat. Hi ha multitud de tipus d’obsessions i a més poden anar canviant amb el temps, de manera que una persona pot tenir primer una obsessió amb un o diversos temes i en un altre moment de la seva vida, amb uns altres.
En IPITIA, hem observat aquests deu tipus com els més freqüents que acudeixen a nosaltres:
- TOC Homosexual
- Obsessions per la neteja
- TOC de gelosia
- Por a la mort
- TOC d’amors
- Por a fer mal
- TOC religiós
- TOC de malaltia
- TOC de pedofília
- TOC de memòries falses
Causes del TOC
Com en la majoria de patologies físiques o psíquiques, la genètica predisposa, però no condemna. És a dir, que es pot ser genèticament vulnerable a desenvolupar obsessions i una tendència a activar aquesta malaltia, però no necessàriament arriben a patir-la. Aquesta és la raó per la qual el TOC es pot curar o reduir de manera tan substancial que ja no sigui un problema.
La incubació del que en un futur serà el TOC en el futur s’inicia, normalment, en algun moment de la infància o adolescència. Les pulsions, instints i emocions expressades en aquests períodes de vida són la garantia de no desenvolupar un trastorn obsessiu en el futur.
No obstant això, en aquesta etapa pot produir-se una situació d’estrès o traumàtica (assetjament escolar, una situació familiar angoixant, abusos psicològics o sexuals, etc.), que generen por i inhibició. Davant això, el nen pot aprendre a reprimir les seves emocions com una mesura de seguretat. Aprèn a controlar les seves pulsions naturals mitjançant l’intel·lecte, gairebé sense adonar-se. Comença a raonar què fer i què no, a evitar relacionar-se i a reservar el seu món interior sense compartir-ho amb ningú. O pot ser que faci el que vol, però sentint-se culpable, abandonant la seva veritable personalitat.
D’aquesta manera, crea un bloqueig psico-biològic que, de no poder alliberar, acabarà generant una personalitat obsessiva i, en funció de les circumstàncies que li succeeixin en la vida, una cosa més greu. És a dir, aquests bloquejos poden derivar en l’aparició d’un trastorn obsessiu o un trastorn obsessiu compulsiu, amb l’ansietat com a base de l’aparició d’obsessions i compulsions.
En la primera etapa adulta, poden començar a aparèixer els primers símptomes en forma d’idees obsessives, rituals, incapacitat per a realitzar determinats actes. Encara que al principi molts intentin dissimular-lo, pot arribar a apoderar-se d’ells fins que es torna impossible negar que tenen un problema.
El trastorn obsessiu es produeix quan al llarg del temps la persona no ha trobat cap via de fuita per a alliberar les seves pulsions, per a desbloquejar el sistema nerviós col·lapsat. L’ansietat i repressió acumulades han portat a un estat de tensió interna que dona lloc al que podríem dir una presó mental. Per a poder sortir d’ella, cal desbloquejar les forces primàries que es troben reprimides.
Quan el nivell d’obsessió arriba al seu nivell més alt, estem davant un trastorn obsessiu-compulsiu. En ell, l’individu ha desenvolupat una sèrie de rituals en la conducta o el pensament que només en ser realitzats, li permeten un cert grau de tranquil·litat durant un breu espai de temps. Els rituals poden ser mentals o conductuals. Per exemple: rentar-se les mans moltes vegades seguides, posar un objecte en un lloc determinat nombre de vegades, tocar-se una part del cos en un ordre especial, o simplement fer-se una vegada i una altra aquestes preguntes que li generen por (Soc homosexual? Hauria de deixar a la meva parella? He fet o podria fer mal a algú? etc.)
Es pot superar un TOC?
Més enllà d’etiquetar com a crònic el trastorn obsessiu o de basar el tractament enterament en la medicació o en la reducció dels símptomes, proposem anar més enllà per a treballar l’arrel del problema, amb l’objectiu de solucionar-lo.
Per això, quan una persona pateix un trastorn obsessiu-compulsiu, hem d’analitzar les causes i treballar per a retornar-los l’instint perdut, el seu valor i la seva capacitat d’enfrontar-se a les seves pors i prendre una posició davant la vida.
Des de IPITIA, proposem “entrenar” al pacient en l’activació i focalització pulsional, a través del qual el pacient passa per una sèrie de processos vitals que li permeten començar a posar en marxa aquells aspectes bioquímics i cognitius que van ser bloquejats.
La part més important del procés terapèutic arriba quan el pacient ha de plantejar-se quins són els seus veritables objectius vitals i començar a lluitar per ells, a vegades començant a qüestionar-se les creences que li hagin inoculat al llarg de la seva vida i començant a confrontar-les. És aquí on ens podem trobar les majors resistències.
Per a conèixer més sobre els resultats de la teràpia de trastorn obsessiu compulsiu, et convidem a llegir aquest estudi que hem realitzat amb els nostres pacients per a avaluar la incidència del tractament.
La nostra metodologia de tractament del TOC
Quan una persona arriba a IPITIA per a iniciar teràpia de trastorn obsessiu/compulsiu amb els nostres psicòlegs , el primer que fem és una primera sessió de valoració i estudi del cas, així com de diagnòstic. Sobre la base de la informació d’aquesta primera sessió, es dissenya un pla de tractament personalitzat per a adaptar-se el màxim possible a les necessitats específiques de la persona, descobrir els seus bloquejos i com enfrontar-se a ells.
La teràpia combina anàlisi terapèutica i exercicis (tant dins com fora de la sessió) seguint una metodologia anomenada Analític Experiencial, en realitat una síntesi de diferents corrents de la psicologia que busca activar les pulsions primàries de la persona i focalitzar-se en els reptes vitals. Tots dos elements permeten la reactivació del sistema nerviós bloquejat i combatre l’ansietat responsable d’obsessions i compulsions en substituir la por per valor, el raonament per instint, la por per acció i la inhibició per la vida.
D’aquesta manera, no sols ens centrem en els símptomes i en el maneig del pensament i conducta, sinó que busquem una teràpia més flexible i personalitzada que indagui en aquests bloquejos i eviti els patrons de control que han produït el trastorn a l’origen.
Es tracta d’una metodologia immersiva en la qual necessitem la implicació del pacient per a aconseguir un canvi de vida, sempre amb l’acompanyament terapèutic per a poder ajudar-lo en tot moment en aquest procés.
Pots conèixer més sobre la metodologia de IPITIA en aquest enllaç.
Modalitats de Teràpia per a TOC
En el nostre centre oferim diferents respostes per a adaptar-nos a les diferents necessitats dels nostres pacients:
- Teràpia presencial: es pot realitzar en el nostre centre de Barcelona. Les sessions tenen una durada d’una hora.
- Teràpia en línia: realitzada per videotrucada a través de Skype, aquesta modalitat està destinada a persones que, per distància o qualsevol altre factor, no poden realitzar teràpia de manera presencial amb nosaltres. El mètode està adaptat per a resultar igualment efectiu.
- Teràpia intensiva individual: un pla totalment personalitzat de 5 dies que inclou sessions de psicologia i exercicis terapèutics guiats. Per a poder realitzar-ho és necessari haver realitzat prèviament almenys cinc sessions individuals (ja sigui presencials o en línia), amb la finalitat de valorar la seva idoneïtat per al pacient i recaptar informació per a personalitzar el programa. Una vegada finalitzat l’intensiu és necessari continuar amb la teràpia individual en línia encara que sigui de manera més espaiada. Aquesta teràpia intensiva individual pot ser considerada un punt d’inflexió en el tractament.
- Teràpies grupals: disposem de diferents activitats i sessions de teràpia grupal puntuals on es treballen les dimensions simbòliques del TOC a través de diferents exercicis.
En IPITIA som especialistes en Trastorn Obsessiu i Trastorn Obsessiu Compulsiu, ja sigui en adults, en nens o adolescents. Tenim experiència tant en casos greus i resistents com en casos lleus i més pròxims a un Trastorn d’Ansietat. No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres si:
- Portes molts anys amb TOC, has provat molts tractaments i no trobes una sortida que et faci viure una vida més plena i lliure d’obsessions. T’oferim un tractament contundent i personalitzat per a començar el camí de la superació del TOC.
- Si t’acaben de diagnosticar un TOC i no saps com començar a enfrontar-te a ell.
- Si creus que podries tenir un TOC i necessites l’opinió professional d’un psicòleg especialista.
- Si tens un familiar major d’edat que té un TOC i, amb la seva autorització, li estàs ajudant a buscar l’ajuda que necessita
- Si el teu fill/filla té un TOC o creus que podria tenir-lo i necessites un especialista en TOC infantil i juvenil.
- Si necessites ajuda psicològica per a poder afrontar el TOC d’un familiar.
Volem deixar clar que cap teràpia pot garantir una cura del TOC miraculosa, però per a poder enfrontar-se al trastorn obsessiu compulsiu i poder viure una vida més plena i lliure de pensaments obsessius, és important posar-se en mans de professionals qualificats. Els psicòlegs de IPITIA compten amb la formació i experiència necessària per a dissenyar un pla de tractament personalitzat i adaptat a les teves necessitats. D’aquesta manera és com busquem oferir-te una teràpia contundent que vagi a l’arrel del problema i et doni les eines necessàries per a superar la simptomatologia obsessiva.
Altres teràpies
Teràpia presencial
Teràpia presencial
Des de l’inici treballem per baixar el nivell d’ansietat perquè així disminueixin també les obsessions i/o compulsions. Et proposarem activitats que t’apassionaran i que t’ajudaran a sentir-te més lliure.
Teràpia En línia
Teràpia En línia
Modalitat eficaç destinada a aquelles persones que no poden assistir a una teràpia individual presencial
Teràpia de grup
Teràpia de grup
Els pacients s'enfrontessin a les seves pors i inhibicions d'una manera diferent i innovadora
.
o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar i et trucarem nosaltres, sense cap cost per a tu.
© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros